Τραγικός απολογισμός στο Ναϊρόμπι- Στους 14 οι νεκροί από την επίθεση
Πυρά και εκρήξεις ακούστηκαν ξανά, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα της Κένυας, όπου οι αρχές διεξάγουν επιχείρηση για την απομάκρυνση τουλάχιστον 50 ανθρώπων που επέζησαν και κρύβονταν μέσα στο κτίριο που κατέλαβαν μέλη της σομαλικής οργάνωσης Σεμπάμπ χθες Τρίτη, δήλωσε τραυματιοφορέας.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που μπόρεσαν να σωθούν είναι μια έγκυος, διευκρίνισε ο τραυματιοφορέας, καθώς και η κόρη ενός πρώην βουλευτή.
Ο πρώην βουλευτής, ο Μπόνι Χαλουάλε, γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι η κόρη του σώθηκε 12 και πλέον ώρες αφότου άρχισε η επίθεση των σομαλών ισλαμιστών.
Στους 14 ανέρχονται οι νεκροί
Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας Βρετανός κι ένας Αμερικανός, σκοτώθηκαν στην επίθεση τζιχαντιστών που κράτησε πάνω από δέκα ώρες στην πρωτεύουσα της Κένυας, δήλωσε εργαζόμενος στο νεκροτομείο του Ναϊρόμπι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Τα πτώματα αναγνωρίστηκαν χάρη σε έγγραφα που είχαν πάνω τους όταν μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο Τσιρόμο, εξήγησε ο εργαζόμενος. Τα 11 από τα θύματα ήταν Κενυάτες, ενώ δύο δεν είχαν πάνω τους χαρτιά, κατά την ίδια πηγή.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι ένας πολίτης των ΗΠΑ σκοτώθηκε στην επίθεση με στόχο ξενοδοχείο και κτιριακό συγκρότημα όπου έχουν την έδρα τους διάφορες εταιρείες, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Σεμπάμπ της Σομαλίας.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας Φρεντ Ματιάνγκι διαβεβαίωσε ότι στις 23:00 (22:00 ώρα Ελλάδας), όλα τα κτίρια ήταν ασφαλή και ότι δεκάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τον τόπο της επίθεσης. Αλλά δεν απάντησε ερωτηθείς σχετικά με το ποια ήταν η τύχη των δραστών, περιοριζόμενος να πει ότι τα σώματα ασφαλείας «χτενίζουν» ακόμη τον χώρο.
Η χθεσινή επίθεση στο Ναϊρόμπι, διεθνή εμπορικό κόμβο όπου εργάζονται χιλιάδες ξένοι, προφανώς είχε στόχο τις διάφορες εταιρείες που λειτουργούν στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι και ανακάλεσε στη μνήμη των περισσοτέρων την πολυαίμακτη επίθεση το 2013 στο εμπορικό κέντρο Westgate (67 νεκροί), στην ίδια συνοικία.
Η επίθεση στο Ουέστγκεϊτ δεν ήταν πάντως η πιο πολύνεκρη που έχει διαπράξει η Σεμπάμπ στη Σομαλία τα τελευταία χρόνια: σχεδόν 150 άνθρωποι, οι περισσότεροι νεαροί φοιτητές, είχαν σκοτωθεί στην επίθεση των τζιχαντιστών στο πανεπιστήμιο Γκαρίσα το 2015.