Με τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν μεγάλους αριθμούς από Drones τόσο για παρακολούθηση όσο και για επιθέσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου (Υεμένη, Αφγανιστάν, Σομαλία) η Ουάσιγκτον ανησυχεί πως άλλες χώρες επενδύουν επίσης στη χρήση Drones με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Αυτό τονίζεται σε έκθεση του αμερικανικού λογιστικού γραφείου (GAO) στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται πως ο αριθμός των χωρών οι οποίες αναπτύσσουν ή διαθέτουν συστήματα drones έχει αυξηθεί από 40 το 2005 σε τουλάχιστον 75 το 2012.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ιαπωνία εργάζονται επάνω σε προηγμένες λύσεις συστημάτων drones εν μέσω της κρίσης η οποία τις έχει φέρει στα όρια μια ένοπλης αντιπαράθεσης. Το ίδιο κάνει και το Πακιστάν το οποίο επιχειρεί να αποκτήσει εξοπλισμένα drones με βοήθεια από την Κίνα ενώ και το Ιράν έχει εντείνει τις προσπάθειές του ιδιαίτερα μετά την κατάρριψη του αμερικανικού RQ-170  πάνω από την επικράτειά του.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ακόμη και τα ΗΕ έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση μη επανδρωμένων συστημάτων τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ειρηνευτικές αποστολές.

Η διάδοση όμως αυτής της τεχνολογίας σε πολλές χώρες έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο προβληματισμό στις ΗΠΑ.

Η προοπτική ότι και άλλες χώρες είναι σε θέση να χρησιμοποιούν με τον ίδιο παράνομο, θανατηφόρο και χωρίς συνέπειες τρόπο τα drones έχει φοβίσει τους Αμερικανούς σημειώνει ο συγγραφέας Tom Engelhardt ο οποίος έχει κυκλοφορήσει το βιβλιιο με τίτλο: «Terminator planet:The First History of Drone Warfare, 2001-2050».

«Όταν ο πρώτος ιρανικός, ρωσικός ή κινεζικός πύραυλος που θα έχει εκτοξευτεί από κάποιοι drone θα αρχίζει να καταστρέφει θέσεις «τρομοκρατών» δεν θα μας αρέρσει καθόλου. Τότε θα ελίναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα λέμε εμείς για το δικαίωμα του κάθε έθνους να εκτελεί τους εχθρούς ή ακόμη του χειρότερα τον οποιοδήποτε στην περιοχή χρησιμοποιώντας drones» καταλήγει ο Engelhardt.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ