Από εχθές, η κυβέρνηση του Μαλί έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εξαπέλυσε, με τη βοήθεια της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών, αντεπίθεση στο κεντρικό Μαλί για να απωθήσει την προέλαση των ισλαμιστών στο νότο της χώρας, ενώ το Παρίσι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επισπεύσει την αποστολή διεθνούς δύναμης στη χώρα αυτή.

Η προέλαση των ισλαμιστών, οι οποίοι ελέγχουν εδώ και εννέα μήνες το βορρά, “σταμάτησε”, δήλωσε στρατιωτική πηγή του Μαλί, σύμφωνα με την οποία η αντεπίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων με την υποστήριξη διεθνούς δύναμης θα συνεχιστεί.

Ο στρατός του Μαλί ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας ότι ελέγχει την πόλη Κόνα, που είχε περάσει την προηγουμένη στα χέρια των ισλαμιστών. Η αντεπίθεση άρχισε από το Σεβαρέ, μια περιοχή 70 χλμ. νότια της Κόνα, που διαθέτει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην περιοχή και απ΄όπου –σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες– στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν την Πέμπτη για να αποβιβάσουν ξένους στρατιώτες μεταξύ τους και λευκούς και να μεταφέρουν οπλισμό.

“Μας επιβάλουν τον πόλεμο. Το Μαλί θα δώσει μια δριμύτατη και μαζική απάντηση στους εχθρούς του”, δήλωσε χθες βράδυ στο μήνυμά του προς το έθνος ο μεταβατικός πρόεδρος Ντιονκούντα Τραορέ.

“Η κατάσταση στο μέτωπο είναι σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο. Με γενναιότητα οι ένοπλες δυνάμεις μας, οι γιοί της χώρας αυτής αντιμετωπίζουν την κατάσταση”, πρόσθεσε ο Τραορέ “σημαίνοντας συναγερμό για γενική κινητοποίηση στο πλευρό του μεγάλου στρατού του Μαλί”.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε τη δέσμευση των γαλλικών δυνάμεων, η παρουσία των οποίων στο έδαφος του Μαλί είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από στρατιωτικές πηγές στο Μαλί. “Η χώρα αυτή αντιμετωπίζει μια επίθεση τρομοκρατικών στοιχείων προερχόμενων από το βορρά, των οποίων την ωμότητα και το φανατισμό γνωρίζει όλος ο κόσμος”, τόνισε εξηγώντας ότι το Παρίσι απάντησε στο αίτημα για βοήθεια του προέδρου του Μαλί, στο οποίο ανταποκρίθηκαν και δυτικοαφρικανικές χώρες”.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η γαλλική δέσμευση έλαβε τη μορφή μιας “αεροπορικής επέμβασης”, απαντώντας σε ερώτηση για το αν σημειώθηκαν “αεροπορικές επιδρομές”.

Στην Ουάσινγκτον ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι “συμμερίζεται τον σκοπό” της Γαλλίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανότητα να βοηθήσουν τη Γαλλία στη στρατιωτική της αποστολή στο Μαλί εναντίον των ισλαμιστών, με “επιμελητειακή υποστήριξη” και με την παροχή πληροφοριών που θα γίνε με τη συνδρομή και μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρακολούθησης, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

“Ο αμερικανικός στρατός μελετά την πιθανότητα να παράσχει πληροφορίες, ανεφοδιασμό εν πτήση και άλλη υποστήριξη στις γαλλικές δυνάμεις”, πρόσθεσε.

Γάλλοι αξιωματικοί, ομόλογοί τους των ΗΠΑ και άλλων συμμαχικών χωρών διεξάγουν εντατικές συνομιλίες για ένα σχέδιο δράσης στο Μαλί, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος υπενθυμίζοντας ότι ο αμερικανικός στρατός διαθέτει αεροπορικές βάσεις στην Ιταλία και την Ισπανία για τυχόν ανεφοδιασμό των γαλλικών αεροσκαφών.

Νωρίτερα ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Μαλί, ο στρατηγός Ούμαρ Νταό είχε δηλώσει ότι γάλλοι, σενεγαλέζοι και νιγηριανοί στρατιώτες κατέφθασαν για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Μαλί στην πόλη Σεβαρέ. “Και άλλες φίλες έχουν δηλώσει πως θα μας στηρίξουν και τις αναμένουμε”, είπε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Η Σενεγάλη δεν έχει “μάχιμες δυνάμεις” στο Μαλί, διέψευσε εκπρόσωπος του σενεγαλέζικου στρατού.

Τη νύχτα οι δυτικοαφρικανικές χώρες επέτρεψαν επισήμως την άμεση αποστολή στρατευμάτων. Ο ασκών την προεδρία της Οικονομικής Κοινότητας των χωρών της Δυτικής Αφρικής (Cedeao) και πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάνε Ουαταρά “αποφάσισε να επιτρέψει την άμεση αποστολή δυνάμεων επί του πεδίου στο πλαίσιο της διεθνούς δύναμης υποστήριξης στο Μαλί (MISMA)”.

Η ακριβής φύση της υποστήριξης της Γαλλίας και των δυτικοαφρικανικών χωρών παραμένει άγνωστη. Ένας αξιωματικός του Μαλί στην περιοχή Μόπτι είπε ότι “στρατιωτικά αεροσκάφη φίλων χωρών” μετείχαν στην επιχείρηση και ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε “δύο μικρά αεροσκάφη να βομβαρδίζουν θέση ισλαμιστών”.

Εδώ και αρκετούς μήνες μέλη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων και ελικόπτερα έχουν λάβει θέση στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο.

Το βόρειο Μαλί τελεί από τις αρχές του 2012 υπό τον έλεγχο ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων και έγινε προπύργιο της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (AQMI).

Ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν διακοπεί, οι μάχες άρχισαν εκ νέου αυτή την εβδομάδα, με τους ισλαμιστές να καταλαμβάνουν την Κόνα και να απειλούν ότι θα συνεχίσουν την επίθεση στο νότο.

Το Παρίσι ζήτησε από τους γάλλους πολίτες των οποίων “η παρουσία δεν είναι απαραίτητη” να αναχωρήσουν από το Μαλί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε αργά το βράδυ της Πέμπτης την “ταχεία ανάπτυξη” της διεθνούς δύναμης στο Μαλί, της οποίας η αποστολή θα διαρκέσει μήνες.

Σε επιστολή της η Γαλλία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζήτησε επίσης την Παρασκευή από το Συμβούλιο “να επισπεύσει την εφαρμογή της απόφασης 2085” που επιτρέπει κυρίως την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης στο Μαλί, πρώην γαλλική αποικία. Στην επιστολή αυτή το Παρίσι “ενημερώνει” επίσης το Συμβούλιο ότι οι “γαλλικές ένοπλες δυνάμεις πρόσφεραν υποστήριξη στις μονάδες του Μαλί, ανταποκρινόμενες στο αίτημα της χώρας αυτής και σε συνεννόηση με τους εταίρους μας, κυρίως στην περιοχή, για την πάταξη των τρομοκρατικών στοιχείων. Αυτή η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και θα διαρκέσει όσο χρόνο απαιτείται”, τονίζεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η γαλλική παρέμβαση στηρίζεται κυρίως στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ που προβλέπει το “φυσικό δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, ατομική και συλλογική στην περίπτωση που ένα μέλος του ΟΗΕ δέχεται ένοπλη επίθεση. Η Γαλλία δεν είναι υποχρεωμένη στο πλαίσιο αυτό να λάβει άδεια από το Συμβούλιο αλλά να τον ενημερώσει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ