Τουλάχιστον 23 είναι οι νεκροί στο Ιράκ
Σήμερα το πρωί, τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 226 τραυματίστηκαν στο κύμα επιθέσεων που έπληξε τη Βαγδάτη και το βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και τις υπηρεσίες ασφαλείας, με δύο πολύνεκρες επιθέσεις να σημειώνονται στο Κιρκούκ, προκαλώντας το θάνατο 16 ανθρώπων και τραυματίζοντας ακόμη 190, δήλωσε ο Σαντίκ Ομάρ Ρασούλ, ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της επαρχίας.
Το Κιρκούκ, 240 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, στο οποίο κατοικούν ‘Αραβες, Κούρδοι και Τουρκμένοι, ανήκει σε περιοχή που διεκδικούν η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση και η αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.
Στην πρώτη επίθεση, ένας καμικάζι ανατίναξε παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε κτιριακό συγκρότημα που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, του προέδρου της αυτόνομης περιοχής Μασούντ Μπαρζανί. Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε επίσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο, 500 μέτρα πιο μακριά. Στόχος ήταν ένας τοπικός αξιωματούχος του PDK, ο Μοχάμεντ Καμάλ. Λίγο νοτιότερα στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το οποίο οδηγούσε καμικάζι. Η επίθεση είχε στόχο τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας και σημειώθηκε κοντά στα γραφεία της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν του ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί. Τουλάχιστον 34 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Στη Βαγδάτη τρεις διαφορετικές επιθέσεις προκάλεσαν το θάνατο πέντε ανθρώπων, μεταξύ τους τρεις αστυνομικοί.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, αλλά το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη χώρα αυτή, πραγματοποιεί συχνά επιθέσεις με στόχο να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και να υποδαυλίσει τις θρησκευτικές εντάσεις.
Το νέο κύμα επιθέσεων σημειώνεται την επομένη της δολοφονίας του Αϊφάν Σααντούν αλ-Ισάουι, ενός σουνίτη βουλευτή της επαρχίας Ανμπάρ που είχε τεθεί στο πλευρό της πολιτοφυλακής Σάχουα (η έγερση, στα αραβικά) για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα.
Ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι και ο υποστηριζόμενος από τους σουνίτες συνασπισμός Ιρακίγια που συμμετέχει στην κυβέρνηση, αλλά τηρεί ιδιαίτερα επικριτική στάση απέναντι στον Μάλικι, είναι αντιμέτωποι με την οξεία πολιτική κρίση που σοβεί στο Ιράκ.
Η σουνιτική μειονότητα οργανώνει συγκεντρώσεις, κατηγορώντας τον Μάλικι ότι τη βάζει στο περιθώριο. Ζητεί την απελευθέρωση των φυλακισμένων και την κατάργηση των αντιτρομοκρατικών νόμων. Το σουνιτικό κίνημα αμφισβήτησης άρχισε μετά τη σύλληψη στις 20 Δεκεμβρίου εννέα φρουρών του υπουργού Οικονομίας Ριφάα αλ Ισάουι.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr