Στους 30 οι νεκροί όμηροι στη μάχη του Άιν Αμένας
ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ 10 ΧΩΡΕΣ
Τριάντα νεκροί όμηροι, φαίνεται ότι είναι ο τελικός απολογισμός της σφαγής στο αλγερινό εργοστάσιο φυσικού αερίου και όχι 34 ή 35 που αρχικά είχε ανακοινωθεί.
Οι τελευταίες πληροφορίες ως προς τις εθνικότητες των ομήρων έχουν ως εξής;
Τρεις Αλγερινοί, 9 Νορβηγοί, 7 Αμερικανοί, δύο Βρετανοί (και οι δύο νεκροί πλέον), 3 Ιάπωνες, δύο νεκροί από τις Φιλιππίνες, δύο όμηροι από τη Μαλαισία, ένας Ιρλανδός που κατάφερε και απελευθερώθηκε, τρεις Γάλλοι και Ρουμάνοι, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της Ρουμανίας χωρίς να δώσει ακριβή αριθμό.
Οι όμηροι σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση του αλγερινού στρατού για την απελευθέρωσή τους από τους ισλαμιστές που τους κρατούσαν στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας, της ανατολικής Αλγερίας
Η πηγή αυτή είπε ότι στους νεκρούς περιλαμβάνονται τουλάχιστον 7 ξένοι, σημειώνοντας ότι οι δύο ήταν Ιάπωνες, δύο Βρετανοί και ένας Γάλλος. Δεν διευκρίνισε την υπηκοότητα των υπόλοιπων.
Από την πλευρά των ισλαμιστών, σκοτώθηκαν έντεκα άτομα. Από αυτούς τρεις ήταν Αιγύπτιοι, δύο Αλγερινοί, δύο Τυνήσιοι, δύο Λίβυοι, ένας Γάλλος και ένας Μαλινέζος. Στους Αλγερινούς περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της ομάδας, ο Τάχερ Μπεν Σένεμπ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αλγερίας Νταού Ουλντ Κάμπλια οι ισλαμιστές που κατέλαβαν το εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου είχαν φτάσει στη χώρα από τη γειτονική Λιβύη.
«Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που διαθέτουμε οι τρομοκράτες που επιτέθηκαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ήρθαν από τη Λιβύη», (σ.σ. τα καλά της “Αραβικής Άνοιξης”…) είπε ο υπουργός μιλώντας στην αραβόφωνη διαδικτυακή εφημερίδα Echorouk.
Η αλγερινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να επέμβει λόγω της αδιαλλαξίας των τρομοκρατών και της πρόθεσής τους να διαφύγουν μαζί με τους ομήρους.
Οι ισλαμιστές, πάντως, της επονομαζόμενης «Μασκοφορεμένης Ταξιαρχίας» ισχυρίζονται ότι σκοτώθηκαν 35 όμηροι και 15 ένοπλοι ενώ σώθηκαν μόλις επτά από τους ομήρους, που κρατούνταν.
Η αποτυχημένη επέμβαση
Η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας αποφάσισε να δράσει αυτόνομα χωρίς να δεχτεί τη βοήθεια δυτικών κυβερνήσεων που είχαν ζητήσει εξ αρχής την άδεια να επέμβουν με Ειδικές Δυνάμεις ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη κατάσταση
Από όσα έχουν γίνει γνωστά οι αλγερινές δυνάμεις που είχαν περικυκλώσει από νωρίς το συγκρότημα, άνοιξαν πυρ εναντίον 2 οχημάτων SUV, τα οποία προσπάθησαν να διαφύγουν από το κλοιό των δυνάμεων ασφαλείας.
Αναφορές υπάρχουν επίσης από αλγερινούς δημοσιογράφους, οι οποίοι έκαναν λόγο για σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ μάχη αλγερινών καταδρομέων και ισλαμιστών τρομοκρατών μέσα στο κτηριακό συγκρότημα όπου κρατούνταν οι όμηροι.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης εκατοντάδες εργαζόμενοι διέφυγαν προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να γλυτώσουν από τα πυρά των τρομοκρατών και αναφέρεται ότι 30 εξ αυτών περισυλλέχτηκαν από την έρημο από μεταφορικά ελικόπτερα της αλγερινής Αεροπορίας.
Ένα μη επανδρωμένο UAV τύπου Predator της αμερικανικής Αεροπορίας USAF είχε θέσει υπό παρακολούθηση την περιοχή από νωρίς το μεσημέρι και κατέγραψε την επέμβαση των αλγερινών δυνάμεων χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ανακοινώσεις από την Ουάσιγκτον με περισσότερες λεπτομέρειες.
Ομάδες αμέσου επεμβάσεως αντιτρομοκρατικών μονάδων από Ηνωμένες Πολιτείες και Μ. Βρετανία κινητοποιήθηκαν προκειμένου να επέμβουν άμεσα στην περιοχή που κρατούνταν οι όμηροι, αναμένοντας την έγκριση της αλγερινής κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο όμως τελικά δε συνέβη.
Η επέμβαση των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας κατέληξε σε μακελειό για τους ομήρους στην πρώτη επέμβαση, ενώ ο αριθμός των νεκρών στην τελική φάση της επιχείρησης υποδηλώνει ότι ο σχεδιασμός ήταν πρόχειρος και η εκτέλεση αποτυχημένη με εμφανή αδιαφορία για την αξία της ζωής των ομήρων – από πλευράς αλγερινής κυβέρνησης – προκειμένου να διατηρηθεί η εικόνα άκαμπτης στάσης απέναντι σε άλλους επίδοξους τρομοκράτες που εκτιμάται ότι σχεδιάζουν νέα χτυπήματα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τρομοκρατική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε εδώ και δεκαετίες στην Αφρική και ήδη εκφράζονται φόβοι ότι ενδέχεται να σημειωθούν και άλλες επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων.
Ο επικεφαλής των ισλαμιστών τρομοκρατών έγινε γνωστό ότι ήταν αλγερινής καταγωγής και αποτελούσε εδώ και αρκετό καιρό, στόχο της γαλλικής αντιτρομοκρατίας καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι προετοίμαζε τρομοκρατικές ενέργειες.
Αναγνωρίσιμος από την απώλεια ενός ματιού που έχασε στην εφηβεία του στο πόλεμο του Αφγανιστάν με τους σοβιετικούς, βρισκόταν υπό παρακολούθηση και σύμφωνα με λιβυκές πηγές είχε παραμείνει για μήνες στη Λιβύη το 2011, στην προσπάθεια του να αναπτύξει συνεργασία με ισλαμιστές εξτρεμιστές και να εξασφαλίσει οπλισμό.
Φαίνεται όμως ότι παρά το γεγονός ότι αποτελούσε στόχο υψηλής προτεραιότητας δε στάθηκε δυνατό να εντοπιστεί η προετοιμασία για το θεαματικό χτύπημα που πραγματοποίησε χτες στην Αλγερία εναντίον δυτικού στόχου, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία με την γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Στο μεταξύ υπό το φόβο νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων οι εταιρίες BP και Statoil που διαχειρίζονται την εγκατάσταση εξόρυξης φυσικού αερίου- όπως και άλλες στην περιοχή – ανακοίνωσαν ότι εκκενώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του προσωπικού τους από την Αλγερία, διατηρώντας μονάχα τον ελάχιστο απαραίτητο αριθμό για τη λειτουργία τους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr