Η υπόθεση ομηρίας στη μονάδα φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας στην Αλγερία, έχει εξελιχθεί σε θρίλερ για γερά νεύρα.

Πριν από λίγη ώρα, όπως μετέδωσαν ξένα μέσα ενημέρωσης, οι ένοπλοι ισλαμιστές αντάρτες πρότειναν την απελευθέρωση τρομοκρατών προκειμένου να αφήσουν ελευθέρους δυο Αμερικανούς ομήρους.

Όπως έχει γίνει γνωστό, περίπου 60 ξένοι πολίτες κρατούνται όμηροι στο εργοστάσιο, ενώ δεκάδες ελευθερώθηκαν μετά από επιχείρηση του αλγερινού στρατού, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας, AOS.

Δυστυχώς, δεκάδες είναι οι νεκροί που έχασαν τη ζωή τους κατά τη χθεσινή επέμβαση του στρατού.

Αν και τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν-Μαρκ-Ερό.

Ο Ερό είπε την Παρασκευή ότι πολλοί όμηροι είναι νεκροί στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στην Αλγερία και η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται.

Όπως είπε ο Ερό, συνομίλησε με τον αλγερινό πρωθυπουργό, ο οποίος του επιβεβαίωσε ότι η επιχείρηση συνεχίζεται, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ότι ο αριθμός των νεκρών και η υπηκοότητά τους δεν είναι ακόμα γνωστά.

Αλλά και  ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αλγερινό ομόλογό του ότι η επιχείρηση στην έρημο της Αλγερίας συνεχίζεται με την καταδίωξη των ενόπλων και την αναζήτηση των ομήρων.

Πώς έγινε η απαγωγή

Η επίθεση των εξτρεμιστών ισλαμιστών σημειώθηκε στο Αμένας, στα σύνορα με τη Λιβύη, όπου δολοφονήθηκαν δύο υπήκοοι, ένας Βρετανός κι ένας Γάλλος, την ώρα που πάνω από 200 ξένοι υπήκοοι βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρείας. Ολοι τους είναι εργαζόμενοι πετρελαικών εταιρειών.

Η επιχείρηση οργανώθηκε από το «Τάγμα που υπογράφει με αίμα» του Μοκτάρ Μπελμοκτάρ, εγκέφαλου της Αλ Κάιντα στο Μαγκρέμπ.

Η κρίση στην Αλγερία δεν φρέναρε  την στρατιωτική επιχείρηση που  είναι τα τελευταία 24ωρα σε εξέλιξη  καθώς ήδη το Παρίσι έχει αναπτύξει 1400 στρατιώτες στο έδαφος του Μάλι προκειμένου να αναχαιτίσει τους ισλαμιστές αντάρτες που στόχο έχουν την ανατροπή της κυβέρνησης.

Πρώτη η Γαλλία εξέφρασε φόβους πως  επειδή στους κόλπους των ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι δρουν μέλη του βορειοαφρικανικού βραχίονα της Αλ Κάιντα «AQIM» , θα μπορούσε κάλλιστα η πρώην γαλλική αποικία να γίνει προπύργιο των τρομοκρατών.

Να υπενθυμίσουμε ότι, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε έδωσαν το πράσινο φως στο σχέδιο να στείλουν εκατοντάδες στρατιωτικούς για να εκπαιδεύσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μάλι στον πόλεμο εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στη Σομαλία ισλαμιστές αντάρτες ανακοίνωσαν ότι εκτέλεσαν τον Γάλλο πράκτορα Ντενίς Αλεξ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ