Κυρώσεις ΟΗΕ στη Β.Κορέα για την εκτόξευση του πυραύλου
Την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Διαστημικής Υπηρεσίας της Βόρειας Κορέας και άλλων βορειοκορεατικών κυβερνητικών οργανώσεων θα διατάξει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο μιας απόφασης που θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα.
Η απόφαση αυτή, η οποία θα μπορούσε να υιοθετηθεί ήδη από αύριο ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, θα αποτελεί απάντηση στην εκτόξευση ενός βορειοκορεατικού πυραύλου στις 12 Δεκεμβρίου. Η εκτόξευση αυτή, η οποία επισήμως πραγματοποιήθηκε για να τεθεί σε τροχιά ένας δορυφόρος, θεωρείται από τις δυτικές δυνάμεις μια νέα καλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.
Σύμφωνα διπλωμάτη, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, η απόφαση «θα καταδικάσει αυτή την εκτόξευση και θα επαναλάβει την απαίτηση του Συμβουλίου από τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμά της και να απόσχει από κάθε νέα εκτόξευση πυραύλου». Το κείμενο επικαιροποιεί επίσης τους καταλόγους των πυρηνικών και βαλλιστικών τεχνολογιών που απαγορεύεται να μεταφερθούν στη Βόρεια Κορέα και αυτών που η Πιονγκγιάνγκ δεν μπορεί να εξάγει.
Αυτό το σχέδιο απόφασης, το οποίο υποβλήθηκε χθες από τις ΗΠΑ στα 14 άλλα μέλη του Συμβουλίου, είναι καρπός εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο μετά την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου στις 12 Δεκεμβρίου.
Αμέσως μετά την εκτόξευση αυτή, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε εκτάκτως και την καταδίκασε”με μια απλή δήλωση. Αποφάσισε επίσης να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για να βρεθεί μια «αρμόζουσα απάντηση».
Οι ΗΠΑ, υποστηριζόμενες από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, προωθούσαν την υιοθέτηση νέων και αυστηρών κυρώσεων ενώ η Κίνα προτιμούσε μια συνετή αντίδραση του Συμβουλίου. Τελικά το Πεκίνο αποδέχθηκε το κείμενο να είναι μια απόφαση και όχι μια δήλωση και να διευρύνει τις υφιστάμενες κυρώσεις. Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο επιθυμούν να υιοθετηθεί ένα κείμενο πριν η Νότια Κορέα αναλάβει την κυκλική προεδρία του Συμβουλίου στις αρχές Φεβρουαρίου, εξήγησαν διπλωμάτες διαπιστευμένοι στον ΟΗΕ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr