12.000 Σύροι κατέφυγαν στην Ιορδανία μέσα σε έξι ημέρες
«Μεγάλο κύμα» Σύρων μεταναστών στην Ιορδανία, καθώς πάνω από 12.000 Σύροι κατέφυγαν στην Ιορδανία τις τελευταίες έξι ημέρες για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στη χώρα τους.
«Πάνω από 12.000 Σύροι διέφυγαν στην Ιορδανία κατά την διάρκεια των έξι τελευταίων ημερών. Η πλειονότητα τους είναι γυναίκες και παιδιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άνμαρ αλ Χαμούντ, εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης αρμόδιος για τους Σύρους πρόσφυγες.
«Από την αρχή του έτους περίπου 25.000 Σύροι έχουν εισέλθει στη χώρα», πρόσθεσε. Οι ιορδανικές αρχές έχουν υποδεχθεί πάνω από 300.000 Σύρους πρόσφυγες από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ που μετατράπηκε σε ένοπλη σύρραξη, τον Μάρτιο του 2011. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εξ αυτών έχουν καταγραφεί και δέχονται αρωγή από αυτή οι 176.000.
Ενώ ο αριθμός των Σύρων προσφύγων οι οποίοι έχουν καταγραφεί σε γειτονικές χώρες και στη Βόρεια Αφρική ξεπερνούν σήμερα τους 600.000, η Αρμοστεία εκτιμά ότι ενδέχεται ο αριθμός αυτός να φθάσει το 1,1 εκατ. ως τον Ιούνιο, εάν ο εμφύλιος πόλεμος συνεχιστεί.
Σφοδρές συγκρούσεις στη Συρία
Νωρίτερα ο συριακός στρατός σφυροκόπησε περιοχές στην περιφέρεια της Δαμασκού, στο έδαφος και από τον αέρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά διεξήγαγαν επιδρομές στην Ντούμα, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, και πέταξαν πάνω από την ανατολική Γούτα, μια κατάφυτη περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα όπου αντάρτες διατηρούν βάσεις, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, που βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σε πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία σε όλη τη Συρία.
Ταυτόχρονα, το πυροβολικό βομβάρδισε τις συνοικίες Νταράγια και Μουανταμίγια αλ Σαμ, στα νοτιοδυτικά, και Μπέιτ Σάχεμ και Γάλντα, νότια της Δαμασκού, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα αλ Ουάταν, που πρόσκειται στο καθεστώς, «στην ανατολική Γούτα, μονάδες του συριακού στρατού συνέχισαν να καταδιώκουν ενόπλους στα κρησφύγετά τους χρησιμοποιώντας κάθε είδους όπλα, περιλαμβανομένων του πυροβολικού και της αεροπορίας». Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι «ο αυτοκινητόδρομος προς το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού (σ.σ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας) είναι ασφαλής και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, όπως και οι πτήσεις της Syrian Air».
Στην ίδια τη Δαμασκό «η κατάσταση στον καταυλισμό (Παλαιστίνιων προσφύγων στο) Γιαρμούκ, όπου είναι συγκεντρωμένες ένοπλες ομάδες, παραμένει πάντοτε τεταμένη, και οι συγκρούσεις ανάμεσα στις παλαιστινιακές λαϊκές επιτροπές και τις ένοπλες ομάδες συνεχίζονται», πάντα κατά την αλ Ουάταν.
Σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μάχες βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Χαλέπι, την μητρόπολη του βορρά, όπως και στην επαρχία Χομς, στο κεντρικό τμήμα της Συρίας, και την Ντεράα στο νότο, όπου τουλάχιστον 5 αντάρτες σκοτώθηκαν.
Στις βορειοανατολικές κουρδικές περιοχές τουλάχιστον 56 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν μέσα σε έξι ημέρες στη Ρας αλ Άιν, μια τοποθεσία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου σημειώνονται συχνά συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη της Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD, της συριακής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή PKK) και αντάρτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr