Η διαδικτυακή πύλη euobserver.com σε δημοσίευμα με τίτλο «Επικεφαλής ΝΑΤΟ: η Ε.Ε. πρέπει να δαπανά περισσότερο για την άμυνα» αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Aντερς Φογκ Ράσμουσεν κατά την παρουσίαση χθες της ετήσιας έκθεσης της Συμμαχίας, έκανε έκκληση στις χώρες της Ε.Ε. να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνά τους, παρά την ύπαρξη της οικονομικής κρίσης.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι «εάν εξακολουθήσει η σημερινή καθοδική τάση αμυντικών δαπανών, θα περιορίσει την πρακτική ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών που ανήκουν στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν με τους εταίρους τους από τη Βόρεια Αμερική. Παράλληλα όμως θα μειώσει την πολιτική υποστήριξη των ΗΠΑ στη Συμμαχία μας. Οι προκλήσεις ασφαλείας του 21ου αιώνα – τρομοκρατία , πειρατεία, κυβερνοπόλεμος, ασταθή κράτη – δεν πρόκειται να απομακρυνθούν όσο εμείς επικεντρωνόμαστε στην ενίσχυση των οικονομικών μας».

Έκθεση του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 72% της συνολικής αμυντικής δαπάνης των χωρών της Συμμαχίας το 2012, σε σύγκριση με ποσοστό 68% το 2007. Ακολουθούν οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Μ. Βρετανία αλλά η δαπάνη της Γαλλίας έχει μειωθεί κατά πολύ.

Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια ότι υπάρχουν και άλλοι που συμμερίζονται τους φόβους Ράσμουσεν στο επίπεδο της Ε.Ε.

Μιλώντας χθες στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Πολωνός υπουργός Σικόρσκι ανέφερε ότι η

Ε.Ε. χρειάζεται μία πραγματικά δική της αμυντική δύναμη. «Πιστεύω ότι η κρίση στο Μαλί δείχνει ότι αυτό είναι απαραίτητο γιατί η επόμενη κρίση μπορεί να ξεσπάσει και να εξελιχθεί ακόμα πιο γρήγορα και τότε θα χρειαστεί να αντιδράσουμε άμεσα» είπε στους δημοσιογράφους.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει στη συνέχεια ότι τα τελευταία στοιχεία από την Ε.Ε. δείχνουν ότι παρά τις ανησυχίες Ράσμουσεν ορισμένες από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση εξακολουθούν να δαπανούν χρήματα σε νέα όπλα.

Η έκθεση λέει ότι χώρες της Ε.Ε. κατά το 2011 χορήγησαν σημαντικές άδειες εξαγωγής όπλων στην Ελλάδα (783 εκατομμύρια ευρώ), στην Πορτογαλία (397 εκατομμύρια) και στην Ισπανία (1,6 δισ.). Βέβαια, σχολιάζει, τα νούμερα δεν λένε όλη την αλήθεια.

Η Γαλλία, η οποία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην περίπτωση της Ελλάδας, χορήγησε άδειες για τη διαπραγμάτευση μελλοντικών πωλήσεων όπλων και όχι άδειες εξαγωγής όπλων. Παράλληλα οι αριθμοί της Πορτογαλίας σχετίζονται με παραδόσεις υλικών από μία συμφωνία που είχε συναφθεί το 2005 με την αυστριακή εταιρεία STEYR. Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, μεγάλο τμήμα του ισπανικού αριθμού αντιπροσωπεύει διασυνοριακές μετακινήσεις ανταλλακτικών για προγράμματα όπως το Eurofighter και το Typhoon, τα οποία διαχειρίζεται η ευρωπαϊκή αμυντική κοινοπραξία Eads.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ