Η Τεχεράνη δηλώνει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα
Το Ιράν, δήλωσε σήμερα ανοιχτό σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμά του και στην πρόταση για ένα νέο γύρο συνομιλιών με την ομάδα των “5+1” στα τέλη του μήνα, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί σε καμία από τις δύο προτάσεις.
Οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης στο θέμα παραμένουν παγωμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο η Τεχεράνη συνεχίζει να ανακοινώνει ότι επιτυγχάνει προόδους στο πυρηνικό πρόγραμμά της.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί χαρακτήρισε σήμερα “ένα βήμα προς τα εμπρός” τη δήλωσε που έκανε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη για άμεσες διαπραγματεύσεις, εφόσον η Τεχεράνη αντιμετωπίζει σοβαρά το θέμα αυτό.
“Βλέπουμε θετικά αυτές τις δηλώσεις. Νομίζω ότι είναι ένα βήμα προς τα εμπρός όμως (…) κάθε φορά που διαπραγματευτήκαμε, δυστυχώς η άλλη πλευρά δεν τήρησε (…) τη δέσμευσή της”, είπε ο Σαλεχί μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες της στο Μόναχο.
Σε συνέντευξή του στο αγγλόφωνο κανάλι Press TV του Ιράν ο Ιρανός υπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις “άλλες αντιφατικές ενδείξεις”, αναφερόμενος στις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι “όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι” όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης βίας για να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. “Αυτό δεν συμβαδίζει με τη χειρονομία (περί απευθείας συνομιλιών) για αυτό θα πρέπει να περιμένουμε λίγο και να δούμε αν αυτή τη φορά θα είναι άξιοι εμπιστοσύνης”, πρόσθεσε.
“Θα πρέπει να δούμε αν αυτή τη φορά πρόκειται για μια ειλικρινή χειρονομία και όχι για μια κίνηση για να κερδίσουν την κοινή γνώμη”, σημείωσε, δίνοντας ως παράδειγμα τις συνομιλίες που είχαν γίνει στη Βόνη, τον Δεκέμβριο του 2001, με θέμα το Αφγανιστάν. Ένα μήνα αργότερα, η αμερικανική κυβέρνηση είχε εντάξει το Ιράν στον αποκαλούμενο “άξονα του κακού”.
“Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μόνο όταν θα έχουμε αρκετή εμπιστοσύνη στην ειλικρίνεια των Αμερικανών”, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Σαλεχί, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το κανάλι Euronews.
Οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν και τις έξι μεγάλες δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) έχουν φτάσει σε αδιέξοδο μετά την τελευταία επαφή που είχαν, τον περασμένο Ιούνιο. Ένας εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχει πρόταση για επανάληψη των συνομιλιών αυτών στις 25 Φεβρουαρίου στο Καζακστάν, αλλά το Ιράν δεν έχει ακόμη αποδεχτεί την πρόσκληση. Η κυβέρνηση του Καζακστάν δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες, είτε στην Αστάνα είτε στο Αλμάτι.
Ο Σαλεχί από την πλευρά του είπε ότι άκουσε ότι οι έξι θα συναντηθούν στο Καζακστάν στις 25 Φεβρουαρίου και έκανε λόγο για “καλά νέα”. Πρόσθεσε ότι το Ιράν ποτέ δεν έκανε πίσω στις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις.
“Είμαστε ακόμη πολύ αισιόδοξοι. Υπάρχουν δύο πλαίσια συμφωνίας, ένα (που προτείνει το Ιράν) με πέντε βήματα και το άλλο (από την ομάδα των 6) με τρία βήματα”, κατέληξε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr