Γράφει ο Σωτήρης Γλυκοφρύδης

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πως το ισραηλινό διαστημικό σκάφος Genesis συνετρίβη στην επιφάνεια της σελήνης και πιθανότατα να περιείχε κλωβό με Tardigrade. Μη εξετάζοντας αν η συντριβή του ήταν ατύχημα ή μη, ας εξετάσουμε ποια είναι τα Tardigrade.

Αποτελούν τα πιο «σκληροτράχηλα» όντα της γης. Είναι ένα «θαύμα» της φύσης. Στα ελληνικά λέγονται «βραδύπορα», προφανώς λόγω της αργής πορείας τους. Είναι είδος μαμουνιού με 8 πόδια, περί το 1 mm μήκος, που μπορεί να ζει εξίσου καλά σε πίεση καινού έως χιλιάδες ατμόσφαιρες, να αντέχει θερμοκρασίες 1 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν έως υψηλού βρασμού.

Έχουν εγκέφαλο λοβωτό με νευρική άλυσο και δύνανται να αναπαραχθούν με παρθενογένεση. Και το κυριότερο, έχουν ασπίδα προστασίας και ταχείας ανακατασκευής του dna τους. Στη γη ζούνε από τα βάθη των ωκεανών έως τις κορυφές των Ιμαλαΐων και αντέχουν τη ραδιενέργεια 1000 φορές περισσότερο από τα άλλα όντα. Μπορούν ακόμα να ταξιδεύουν με μετεωρίτες, και ευτυχώς για εμάς είναι φυτοφάγα. Μπορούν ακόμη ζήσουν σε κατάστασης πλήρους αφυδάτωσης για 10 περίπου χρόνια.

Γιατί μετέφερε αυτά τα όντα το ισραηλινό σκάφος; Γιατί ονομάζεται Genesis;

Ti θα συμβούν στα βραδύπορα αν βρεθούν σε έναν άγονο πλανήτη; Θα τον αποικίσουν; Θα μεταλλαχθούν; Θα αλλάξει το dna τους;

Σαφώς το ισραηλινό αυτό πείραμα είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή στη γη αν την εξετάσει κάποιος από την πλευρά των tardigrade.

Οι Ισραηλινοί μας εξέπληξαν με το «ατυχές» αυτό πείραμα. Μας εξέπληξε ο τρόπος σκέψης.

Αυτός δείχνει ότι ένας λαός με πλήθος προβλημάτων με τους γείτονές τους, βλέπουν παράλληλα και μακριά. Η επόμενη κίνησή τους ευχόμαστε να είναι μαζί μας, ερευνώντας το οικοσύστημα ενός όντος που δύναται να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της γης. Λέγεται Limnoria.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ