Η έρευνα των σερβικών αρχών για το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο διεξάγεται σε αρκετές χώρες, δήλωσε ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου Βλάντιμιρ Βούτσεβιτς και χαρακτήρισε τη συνεργασία με τις ομάδες της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) στις υποθέσεις «Μέντικους» και «Εμπόριο Ανθρώπινων Οργάνων» εξαιρετική καλή αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο κ. Βούκτσεβιτς είπε ότι και η έρευνα για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων που διεξάγει η ειδική ομάδα εισαγγελέων της ΕΕ, με επικεφαλής τον Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον, λαμβάνει νέες διαστάσεις και ποιότητα.

Ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, καταθέσεις μαρτύρων και ονόματα, επειδή κάθε πληροφορία που δημοσιοποιείται αναστατώνει τα θύματα και τις οικογένειές τους και ταυτόχρονα οι μάρτυρες που δεν είναι υπό την προστασία της εισαγγελίας αντιμετωπίζουν κίνδυνο.

«Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την αντικειμενική έρευνα και να δικάσουμε τους υπεύθυνους για τα τερατώδη εγκλήματα» είπε ο κ. Βούκτσεβιτς, τονίζοντας ότι οι μάρτυρες είναι αξιόπιστοι, αλλά και ότι υπάρχουν άτομα που γνωρίζουν τα πάντα, αλλά δεν λένε τίποτα.

Ο Σέρβος ειδικός εισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου τόνισε ότι η συνάντησή του με τον κ. Ουίλιαμσον ήταν πιο η πιο σημαντική μέχρι τώρα.

«Πιστεύω στο ένστικτό του, εργάζεται με μεγάλο επαγγελματισμό και είναι πάντα για μας ένας σωστός συνεργάτης. Πρώτα εξετάζει τα γεγονότα και τα εγκλήματα της περιόδου 1998-2000. Μετά από αυτή τη συνάντηση πιστεύω ότι οι ύποπτοι θα δικαστούν ενώπιον Διεθνούς Δικαστικού Συμβουλίου εκτός Κοσόβου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Θα ήταν καλό να είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» επισήμανε ο κ. Βούκτσεβιτς.

Ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας είπε ακόμη ότι ο Γιουσούφ Σομνέζ, ο οποίος δικάζεται για την υπόθεση παράνομων επεμβάσεων αφαίρεσης ανθρώπινων οργάνων στην ιδιωτική κλινική «Μέντικους» της Πρίστινας και την πώλησή τους, πρόσφατα διέφυγε από τη Νότια Αφρική.

«Επειδή η συγκεκριμένη χώρα δεν αναγνωρίζει το νομικό σύστημα της Eulex δεν αντέδρασε στο αίτημά μας για την έκδοσή του. Η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, οπότε δεν μπορούσε να τον εκδώσει. Όταν λάβαμε τα στοιχεία προσπαθήσαμε να εμποδίσουμε τη διαφυγή του, αλλά ήταν αργά» εξήγησε.

Ο κ. Βούκτσεβιτς σημείωσε ότι η συνεργασία- και σε αυτή την υπόθεση -με τον Καναδό εισαγγελέα της Eulex Τζόναθαν Ράτελ είναι πολύ καλή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ