Τρομερή απειλή από τον παράνομο οπλισμό της Λιβύης
Πολλαπλές και λίαν έγκυρες, ευρωπαϊκές και αμερικανικές, πηγές των διεθνών μέσων ενημέρωσης και των αρχών ασφαλείας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με τη μαζική εξαφάνιση τεραστίων ποσοτήτων όπλων προερχόμενων από τη Λιβύη τους τελευταίους 18 μήνες.
Υπολογίζεται, ότι σε τουλάχιστον 70 μεγάλες αποθήκες όπλων που βρίσκονταν διάσπαρτες στην επικράτεια της Λιβύης, έχουν πλήρως λεηλατηθεί τα αποθέματα όπλων. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος σε σχέση με ανάλογα περιστατικά σε άλλες χώρες στο παρελθόν, υπολογίζεται ότι έχουν κλαπεί όπλα που θα μπορούν να εφοδιάσουν ένα συμβατικό στράτευμα μεσαίου μεγέθους.
Από μια μόνο αποθήκη, εξαφανίστηκαν 482 πύραυλοι SA-24 με αρκετούς εκτοξευτές. Παράλληλα σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται οι ρουκέτες των 122 χλστ. (Grad) 125 χλστ. και 130 χλστ. όπως επίσης και αντιαεροπορικά βλήματα των 14,5 χλστ. και 23 χλστ. που εκλάπησαν μαζί με 12.000 νάρκες κατά προσωπικού. Επιπλέον, λεηλατήθηκε και υλικό Δυτικής προέλευσης που βρισκόταν στο οπλοστάσιο του Καντάφι, όπως αμερικανικές οβίδες των 81 χλστ. ιταλικές αντιαεροπορικές ρουκέτες, βελγικά τυφέκια, βελγικές οβίδες 106 χλστ. (τουλάχιστον 30.000 κομμάτια), γερμανικές εκρηκτικές ύλες και άλλο υλικό.
Τον Ιούλιο του 2011 και μετά από συνεννόηση με το ΝΑΤΟ, η ιταλική κυβέρνηση είχε παραχωρήσει «ατύπως» στους αντάρτες που πολεμούσαν τον Καντάφι, περί τα 30.000 πολεμικά τυφέκια ΑΚ-47 Kalashnikov, χιλιάδες οβίδες των 32 χλστ. 5.000 ρουκέτες Katyusha, 400 αντιαρματικούς πυραύλους τύπου Fagot και 11.000 αντιαρματικές ρουκέτες.
Το υλικό αυτό προερχόταν από κατάσχεση λαθρεμπορικού πλοίου προερχόμενου από την Ουκρανία το 1994, το οποίο όδευε προς ανεφοδιασμό των αντιμαχόμενων πλευρών στον πόλεμο της Βοσνίας. Τότε, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών σε συνεργασία με τις ιταλικές σταμάτησαν το φορτίο. Από την παράδοσή τους στους Λίβυους αντάρτες πριν από σχεδόν δύο έτη μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ή/και επαλήθευση, ότι τα όπλα καταγράφηκαν και δεν πουλήθηκαν στη «μαύρη αγορά», ή δεν κατέληξαν εν τέλει σε διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.
Οι αμερικανικές αρχές υπολογίζουν ότι την παρούσα περίοδο, στη Λιβύη διακινούνται άνω του ενός εκατομμυρίου Kalashnikov, ενώ έχουν πουληθεί συνολικά έως και 5.000 αντιαεροπορικοί πύραυλοι σε διαφόρους «ενδιαφερόμενους». Είναι αξιοσημείωτο, ότι στη Χερσόνησο του Σινά, εκτιμάται ότι τοπικές ισλαμιστικές ομάδες προμηθεύονται το ιδιαίτερα επικίνδυνο σύστημα SA-24 για μόλις 3.000 δολάρια.
Επιπλέον έχει ανεπισήμως επιβεβαιωθεί ότι φορτία τουλάχιστον 400 τόνων εξήχθησαν από τη Λιβύη προς τους Σύρους ισλαμιστές αντάρτες, μέσω Συρίας, μόνο το καλοκαίρι του 2012 με ουσιαστικά άγνωστη κατάληξη στη συνέχεια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr