Τελικά όντως εστάλη επίσημο έγγραφο το οποίο αναφερόταν στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στον Ιρανό στρατηγό, στη Βαγδάτη απλά δεν επρόκειτο για αποχώρηση αλλά για μετακίνηση των αμερικανικών δυνάμεων σε τοποθεσία που να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια!

Βέβαια η παραδοχή αυτή δείχνει πως υπάρχει πλέον… φόβος. Ακόμα και τα περί διαρροής αποχώρησης που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα έδειχναν πως κάτι ανησυχεί σφόδρα τους Αμερικανούς.

Σημειώνεται ότι μετά τη διαρροή του εγγράφου, το Πεντάγωνο διέψευσε ότι υπάρχει απόφαση αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ όμως λίγες ώρες αργότερα, ο επικεφαλής της δύναμης Task Force των ΗΠΑ στο Ιράκ, ταξίαρχος William Seely, δήλωσε ότι το γράμμα εστάλη αλλά κατά λάθος και ότι υπάρχει προγραμματισμός για μεταφορά των αμερικανικών δυνάμεων.

Mάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά πως επρόκειτο περί «ενός τίμιου λάθους».

Τι συνέβει όμως πραγματικά;

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου «αυτό το έγγραφο δεν θα έπρεπε ποτέ να επιδοθεί. Ήταν λάθος, ένα τίμιο λάθος γιατί μετακινούμαι τις δυνάμεις μας εντός του Ιράκ»

Ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου αποκαλύπτει λοιπόν ότι οι Αμερικανοί αναζητούν νέες θέσεις εντός της ιρακινής επικράτειας προφανώς διότι δεν νιώθουν ασφαλείς στις τωρινές τοποθεσίες.

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δείχνουν να θέλουν να μεταφερθούν σε κάποια πιο ασφαλή τοποθεσία, δείχνει πως έχουν περιέλθει σε αμηχανία και ότι δεν είχαν υπολογίσει νωρίτερα τις συνέπειες που θα είχε για αυτούς η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters γνωστοποίησε πως εστάλη επιστολή στη στρατιωτική ηγεσία του Ιράκ, με την οποία ανακοινώθηκε ότι ο στρατός των ΗΠΑ αποχωρεί από τη χώρα σεβόμενος την ιρακινή κυριαρχία. Λίγο αργότερα, ωστόσο, το Πεντάγωνο διέψευσε τα περί απόσυρσης. 

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση με την οποία να προβλέπεται η αποχώρηση από το Ιράκ. Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς διέρρευσε κάτι τέτοιο. Μένουμε πιστοί στη μάχη κατά του ISIS», διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ενώπιον δημοσιογράφων ότι πιθανόν να σχεδιάζεται μετακίνηση στρατευμάτων από κάποια σημεία προς άλλα.

Ακολουθώντας την έγκριση του ψηφίσματος από το κοινοβούλιο της Βαγδάτης περί αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Ιράκ έγραψε ότι η απόφαση της ιρακινής Βουλής θα γίνει σεβαστή.

Σύμφωνα, δε, με το Reuters, στην αμερικανική επιστολή που κοινοποιήθηκε αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σεβόμαστε την απόφαση της κυβέρνησης του Ιράκ με την οποία διατάζει την αναχώρησή μας».

Aξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εστάλησαν το 2014 στο Ιράκ ώστε να βοηθήσουν τη Βαγδάτη να αντιμετωπίσει τους μαχητές του ISIS που είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος του Ιράκ και μάλιστα την μεγαλούπολη της Μοσούλης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαπολύσει απειλές, τονίζοντας ότι θα επιβάλλει «πολύ ισχυρές» κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ εάν υποχρεωθούν να φύγουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την ιρακινή επικράτεια, μετά την έγκριση από ψηφίσματος που αξιώνει την εκδίωξή τους από τη χώρα, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Προφανώς κάποιοι στην Ουάσινγκτον έχουν ξεχάσει ότι το Ιράκ είναι κατά 70% σιιτικό και αναφερόμαστε σε μια περιοχή στην οποία η θρησκεία παίζει μέγιστο ρόλο.

Το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τις ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και για την διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από «τις αμερικανικές επιθέσεις κατά ιρακινών βάσεων και την δολοφονία ιρακινών και φίλων στρατιωτικών διοικητών», καλώντας το να καταδικάσει τις αμερικανικές ενέργειες.

Το Ιράκ θεωρεί «παραβίαση της κυριαρχίας του και των όρων της παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ» την επίθεση με drone που σκότωσε τον πανίσχυρο ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τον Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, υποδιοικητή του Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.

Μια «λαοθάλασσα» πλημμύρισε την Κυριακή την ιρανική πόλη Αβάζ, όπου έφτασε νωρίς το πρωί η σορός του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η σορός του Σουλεϊμανί μεταφέρθηκε αεροπορικώς τα ξημερώματα στον νοτιοδυτικό Ιράν, όπου ξεκίνησαν οι τελετές μνήμης για τον Ιρανό υποστράτηγο.

Οι τελετές αυτές θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις του Ιράν, όπου έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πέθνος μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί και άλλων αξιωματούχων από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στη Βαγδάτη.

Ίσως δεν θα είναι υπερβολή να πούμε πως η αμερικανική επιθετική ενέργεια θα ξεκινήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που μάλλον θα είναι δυσμενείς για τις ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ