Διογκώνεται το διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας στην Ευρώπη
Σήμερα, ο όμιλος επίπλων και οικιακού εξοπλισμού Ikea, που διαθέτει και γαστρονομικές σπεσιαλιτέ στα καταστήματά του, ανακοίνωσε ότι αποσύρει από 24 χώρες τις παρτίδες με τα σουηδικά κεφτεδάκια που φέρεται να περιείχαν κρέας αλόγου.
Ταυτόχρονα ωστόσο, η σουηδική εταιρεία που παράγει τα συγκεκριμένα κατεψυγμένα κεφτεδάκια ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι από τους πρώτους δειγματοληπτικούς ελέγχους δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος αλογίσιου κρέατος στα προϊόντα της. “Από τους 320 ελέγχους που διενεργήθηκαν κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, κανένα αποτέλεσμα δεν διαπιστώνει την ύπαρξη κρέατος αλόγου”, ανέφερε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Dafgaard, Ουλφ Ντάφγκααρντ.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Όλα Λάρσον, παραδέχτηκε ότι από τους ελέγχους αυτούς κανένας δεν αφορά την παρτίδα που εξετάστηκε σε τσεχικό εργαστήριο το οποίο εντόπισε το αλογίσιο κρέας στα κεφτεδάκια. “Αναμένουμε το αποτέλεσμα”, είπε.
Η εταιρεία είχε διευκρινίσει την Δευτέρα ότι το κρέας για τα κεφτεδάκια συνήθως προέρχεται από τη Σουηδία, τη Γερμανία ή την Ιρλανδία όμως σε περιόδους αυξημένης ζήτησης μπορεί να γίνουν εισαγωγές και από άλλες χώρες.
Εξάλλου σήμερα, η εταιρεία Panzani του ισπανικού ομίλου Ebro ανακοίνωσε ότι εντόπισε κρέας αλόγου σε πολλά πακέτα με ραβιόλια που πωλούνται στη Γαλλία και παρασκευάζονται για λογαριασμό της από τη γαλλική εταιρεία William Saurin. Τα προϊόντα αυτά αποσύρθηκαν αμέσως από την αγορά.
Το διατροφικό σκάνδαλο έφτασε σήμερα και στην Ουγγαρία, όπου οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν λαζάνια που αντί για μοσχαρίσιο κρέας, όπως αναγραφόταν στην ετικέτα τους, περιείχαν κρέας αλόγου. Τα λαζάνια είχαν εισαχθεί από τη δανέζικη εταιρεία Nowaco και παράγονταν από την εταιρεία Tavola του Λουξεμβούργου. Η Tavola είναι θυγατρική της γαλλικής εταιρείας Comigel η οποία προμηθεύεται πρώτες ύλες από την Spanghero. Οι γαλλικές αρχές κατηγορούν την τελευταία εταιρεία, που με τη σειρά της ανήκει στον γαλλικό βασκικό συνεταιρισμό Lur Berri, ότι ανέγραφε λανθασμένα στις ετικέτες των προϊόντων της ότι επρόκειτο για μοσχαρίσιο κρέας ενώ στην πραγματικότητα ήταν κρέας από άλογα.
Κατεψυγμένα λαζάνια που παράγονται επίσης από την Tavola και περιείχαν κρέας αλόγου αποσύρθηκαν και από την σλοβακική αγορά κατόπιν εντολής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας.
Στα βρετανικά σουπερμάρκετ οι πωλήσεις χάμπουργκερ και κατεψυγμένων προμαγειρεμένων φαγητών έχουν μειωθεί θεαματικά τις τελευταίες ημέρες. Οι πωλήσεις χάμπουργκερ έπεσαν κατά 43% και των άλλων κατεψυγμένων κατά 13%, γεγονός που “δείχνει σαφώς μια αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες”, τόνισε ο Έντουαρντ Γκάρνερ, του ομίλου καταναλωτικών ερευνών Kantar Worldpanel.
Και ενώ το διατροφικό σκάνδαλο στην Ευρώπη διογκώνεται καθημερινά, ερευνητές στη Νότια Αφρική διαπίστωσαν ότι η λανθασμένη σήμανση στα προϊόντα βοδινού κρέατος στη χώρα τους είναι ακόμη πιο συνηθισμένη. Από τις εξετάσεις DNA που διενεργήθηκαν σε 139 είδη βρέθηκε ότι στο 68% των προϊόντων που η ετικέτα τους τα περιέγραφε ως “μοσχαρίσιο” κρέας, στην πραγματικότητα περιείχαν κρέας από άλλα ζώα.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Στέλενμπος, στο Κέιπ Τάουν, σε λουκάνικα και μπιφτέκια αντί για μοσχαρίσιο κρέας βρέθηκε κοτόπουλο, χοιρινό αλλά και πιο… εξωτικά είδη, όπως κρέας από γαϊδούρια, κατσίκες και νεροβούβαλους. “Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι η λανθασμένη αναγραφή των συστατικών στα επεξεργασμένα κρέατα όχι μόνο είναι σύνηθες φαινόμενο στη Νότια Αφρική, όχι μόνο παραβιάζει τους κανονισμούς περί ορθής σήμανσης αλλά επίσης έχει οικονομικές, θρησκευτικές, ηθικές και υγειονομικές επιπτώσεις”, τόνισε ο καθηγητής Λου Χόφμαν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr