3.000 συσκευές φυγοκέντρησης κατασκευάζει το Ιράν
Περίπου 3.000 προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης, κατασκευάζει το Ιράν, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, μια εξέλιξη η οποία αναμένεται να εντείνει τους φόβους που εκφράζουν δυτικές κυβερνήσεις για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση του Ιράν είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος ότι θα εγκαθιστούσε συσκευές φυγοκέντρησης νέας γενιάς στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου που λειτουργεί στη Νατάνζ, αλλά στα σημερινά δημοσιεύματα των ιρανικών ΜΜΕ γίνεται λόγος για πρώτη φορά για έναν συγκεκριμένο αριθμό.
Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα ότι ο Φερεϊντούν Αμπασί-Νταβανί, επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας, είπε πως οι αρχές της χώρας κατασκευάζουν 3.000 συσκευές φυγοκέντρησης νέας γενιάς.
«Η τελική γραμμή παραγωγής αυτών των συσκευών φυγοκέντρησης έχει φθάσει σε ένα τέλος και σύντομα, οι πρώτες γενεές αυτών των συσκευών φυγοκέντρησης χαμηλής αποτελεσματικότητας θα αντικατασταθεί», δήλωσε ο Αμπασί-Νταβανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανέφερε νωρίτερα φέτος ότι 180 συσκευές φυγοκέντρησης IR-2m εγκαταστάθηκαν στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου κοντά στην πόλη Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, αλλά δεν έχουν ακόμα τεθεί σε λειτουργία.
Εάν λειτουργήσουν με επιτυχία τα μηχανήματα αυτά θα μπορούσαν να επιτρέψουν στο Ιράν να επιταχύνει σημαντικά τη συγκέντρωση υλικού που δυτικές κυβερνήσεις και το Ισραήλ θεωρούν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν πυρηνικά όπλα. Το Ιράν επαναλαμβάνει ότι διυλίζει ουράνιο αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η επανέναρξη των διεθνών προσπαθειών να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν έχει συνέπεια να του δίνεται περισσότερος χρόνος για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.
Οι δηλώσεις του —με αφορμή τις άκαρπες διαπραγματεύσεις της 26ης και 27ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στην λεγόμενη Ομάδα 5+1 και το Ιράν— δείχνουν την ανυπομονησία του Ισραήλ, που έχει απειλήσει ότι θα εξαπολύσει προληπτικό πόλεμο εναντίον του Ιράν, ακόμα και μέσα σε μήνες, εάν κρίνει ότι η διπλωματία βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Η πεπειραμένη αμερικανίδα διπλωμάτης Ουέντι Σέρμαν μετέβη στο Ισραήλ για να ενημερώσει την κυβέρνησή του σχετικά με τις συνομιλίες που έγιναν στο Καζακστάν και κατά τις οποίες στην Τεχεράνη προσφέρθηκε η άρση ορισμένων κυρώσεων εάν πάψει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία και τα μέρη θα επιστρέψουν στην Αλμάτι την 5η και 6η Απριλίου, αφού προηγηθούν συνομιλίες σε επίπεδο τεχνοκρατών στην Κωνσταντινούπολη.
«Η εντύπωσή μου από αυτές τις συνομιλίες είναι ότι το μόνο πράγμα που επιτυγχάνουν είναι να αγοράζεται χρόνος, και μέσω αυτής της αγοράς χρόνου το Ιράν θέλει να συνεχίσει να εμπλουτίζει πυρηνικό υλικό για μια ατομική βόμβα και πράγματι πλησιάζει αυτό το στόχο», είπε ο Νετανιάχου στο υπουργικό συμβούλιό του, μέρος του οποίου μεταδόθηκε από ισραηλινά ΜΜΕ.
Ο Νετανιάχου είχε ορίσει τα μέσα του 2013 ως την ‘κόκκινη γραμμή’ στις προσπάθειες να αποτραπεί η απόκτηση σχάσιμου υλικού κατάλληλου για μια πυρηνική βόμβα από το Ιράν.
Η προοπτική μιας ενδεχόμενης μονομερούς επίθεσης του Ισραήλ ανησυχεί την Ουάσινγκτον. Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις κατά την διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Ισραήλ εντός του μήνα.
Αντίθετα με τον Νετανιάχου, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες εξέφρασε την «πλήρη εμπιστοσύνη» του «στην κυβέρνηση Ομπάμα, στην δέσμευσή της και στις ενέργειές της προκειμένου να αποτραπεί η κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr