Ένας από τους βασικούς πολέμαρχους της Αλ Κάιντα στη Σαχάρα, ο Αμπντελχαμίντ Αμπού Ζέιντ, είναι «πιθανότατα νεκρός» στο Μάλι, σύμφωνα με τους αρχηγούς των επιτελείων των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

  Οι σημερινές δηλώσεις των γάλλων στρατιωτικών ήταν το πρώτο επίσημο σχόλιο από πλευράς Γαλλίας για την τύχη του Αμπού Ζέιντ, θεωρούμενου ως αδυσώπητου πολέμαρχου του τρομοκρατικού ισλαμιστικού δικτύου στο ισλαμικό Μαγκρέμπ.

  «Είναι πιθανό, αλλά προς το παρόν μονάχα πιθανό. Δεν υπάρχει κάποιας μορφής επιβεβαίωση», υπογράμμισε ο ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Γαλλίας.

  «Αν ισχύει, πρόκειται για πολύ καλά νέα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

  Ο Α.Α. Ζέιντ ήταν λαθρέμπορος πριν ασπαστεί τις αρχές του ιερού πολέμου και εφάρμοζε εκτεταμένα την τακτική των απαγωγών αποσπώντας τεράστια ποσά υπέρ του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική.

  Την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί, είχε ισχυριστεί, μιλώντας σε δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, ότι στρατιώτες της χώρας του είχαν εξουδετέρωσε, πολεμώντας στο βόρειο Μάλι, τόσο τον Αμπού Ζέιντ, όσο και τον Μοκτάρ Μπελμοκτάρ, επίσης πολέμαρχο της Αλ Κάιντα.

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για Μπελμοκτάρ

  Ο Μπελμοκτάρ φέρεται ως ο εγκέφαλος πίσω από την τρομοκρατική επιχείρηση ομηρίας στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Ιν Αμένας στην ανατολική Αλγερία τον Ιανουάριο.

  Σύμφωνα με τον κ. Γκιγιό, ωστόσο, σε ό,τι αφορά τον Αμπού Ζέιντ δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη η σωρός του, για τον δε Μπελμοκτάρ υπάρχουν αναφορές σε ιστοσελίδες φιλικές προς την Αλ Κάιντα ότι βρίσκεται εν ζωή.

  Η μαυριτανική ιστοσελίδα Sahara Media αναφέρει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι ο μονόφθαλμος Μπελμοκτάρ επιχειρεί νοτιοδυτικά εντός του Μάλι, κοντά στην Γκάο, και δεν βρίσκεται καν στην περιοχή όπου υποτίθεται πως έχασε τη ζωή του.

  Ανώνυμη πηγή επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα τον θάνατο του Αμπού Ζέιντ, τον οποίο όμως απέδωσε σε γαλλικό αεροπορικό χτύπημα και όχι σε χερσαία επιχείρηση στρατιωτών του Τσαντ.

  Ενδεχόμενος θάνατος του Ζέιντ θα αποτελούσε σοβαρή απώλεια για το διοικητικό σκέλος του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα στην περιοχή, ωστόσο εγείρει φόβους για την τύχη των επτά γάλλων ομήρων που θεωρείται ότι κρατούνται στο βόρειο Μάλι.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ