Οι έξι μεγάλες δυνάμεις, με κοινή δήλωσή τους, ζητούν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι οποίες άρχισαν μετά από οκτάμηνη διακοπή.

  ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία περιγράφουν τις συνομιλίες οι οποίες έλαβαν χώρα στο Αλμάτι του Καζακστάν ως «χρήσιμες» και σημειώνουν ότι αναμένουν σημαντικά βήματα από τη διπλωματία τους ερχόμενους μήνες.

  Οι «έξι» εκφράζουν ωστόσο την «έντονη ανησυχία» τους για το γεγονός ότι το Ιράν συνεχίζει να επιδίδεται σε «ορισμένες πυρηνικές δραστηριότητες» ερχόμενο σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

  Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εγκατάσταση νέων μηχανών φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

  Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν στις αρχές Απριλίου, ενώ αργότερα μέσα στο Μάρτιο θα υπάρξει προπαρασκευαστική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη.

  «Ζητούμε απτά αποτελέσματα από το πρώτο στάδιο των διπλωματικών επαφών», αναφέρεται στη δήλωση των έξι μεγάλων δυνάμεων, η οποία επιδόθηκε στο διοικητικό όργανο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), στη Βιέννη.

  Στη δήλωση, την οποία ανέγνωσε η βρετανίδα εκπρόσωπος στην υπηρεσία, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών επαναλαμβάνεται η προσήλωση σε διπλωματική λύση του ζητήματος της σχέσης Ιράν και πυρηνικής ενέργειας.

  Καλείται τέλος η Τεχεράνη να επιτρέψει στους αξιωματούχους της IAEA να ελέγξουν συγκεκριμένα σημεία επί του ιρανικού εδάφους όπου υπάρχουν υποψίες ότι γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικής τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς.

  Ο μετριοπαθής τόνος της δήλωσης αποτελεί πιθανότατα αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ των τεσσάρων δυτικών δυνάμεων και των Ρωσίας – Κίνας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ