Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα ομόφωνα μια νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην τρίτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ τον Φεβρουάριο.

Η απόφαση 2094 του Συμβουλίου βασίστηκε σε πρόταση που είχαν καταθέσει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Γαλλία. Η ομόφωνη έγκρισή της από τα 15 μέλη του ΣΑ ήταν καρπός των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες οι ΗΠΑ με την Κίνα.

Οι νέες κυρώσεις είναι κυρίως οικονομικού χαρακτήρα και έχουν στόχο να στερήσουν τη Βόρεια Κορέα από τις πηγές χρηματοδότησης που χρησιμοποιούσε για τις στρατιωτικές και πυρηνικές φιλοδοξίες της. Μεταξύ άλλων τίθενται υπό επιτήρηση οι Βορειοκορεάτες διπλωμάτες ενώ ταυτόχρονα διευρύνεται η λίστα των ατόμων και των επιχειρήσεων των οποίων παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία ή τους απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Καθορίζονται επίσης με μεγαλύτερη σαφήνεια διάφορα είδη πολυτελείας τα οποία δεν θα μπορούν να αποκτούν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της χώρας και καθίστανται υποχρεωτικοί οι έλεγχοι των ύποπτων φορτίων που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα ή προορίζονται για αυτήν.

Οι 15 χώρες του ΣΑ δηλώνουν εξάλλου “τη μεγάλη ανησυχία τους” για την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της 12ης Φεβρουαρίου, την τρίτη στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ μετά τις δύο προηγούμενες του 2006 και του 2009. Τονίζουν ότι είναι έτοιμες να πάρουν “σημαντικά περαιτέρω μέτρα” —τα οποία δεν διευκρινίζονται— εάν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει μια νέα πυραυλική ή ατομική δοκιμή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Μπαν Γκι-μουν χαιρέτισε την απόφαση αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι με αυτήν ο Οργανισμός “έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα (στη Βόρεια Κορέα) ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχθεί την επιδίωξή της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα”.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, υποστήριξε ότι οι νέες κυρώσεις “θα πλήξουν σκληρά” το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση 2094 προβλέπει “σοβαρές οικονομικές κυρώσεις”, είπε ότι τα νέα μέτρα “θα επιτείνουν την απομόνωση” της Πιονγκγιάνγκ. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας “θα πληρώσουν ακριβά” μια ενδεχόμενη “πρόκλησή” τους απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

Αναφερόμενη στην απειλή που διατύπωσε νωρίτερα σήμερα η Βόρεια Κορέα να ασκήσει το δικαίωμά της να προχωρήσει σε προληπτική πυρηνική επίθεση, η Ράις είπε ότι “με τους συνεχείς εκφοβισμούς και τις προκλήσεις” η Πιονγκγιάνγκ “δεν θα επιτύχει τίποτα”. “Θα υπάρξει μόνο περαιτέρω απομόνωση της χώρας και του λαού της και θα υπονομευθούν οι διεθνείς προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη βορειοανατολική Ασία”, τόνισε.

Με αφορμή την απειλή της Πιονγκγιάνγκ η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι έχει διαβεβαιώσει τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ότι διατηρεί τη δέσμευσή της να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή, μέσω της αντιπυραυλικής άμυνάς της. Στο κείμενο της κατάθεσής του σε μια ακρόαση της Γερουσίας ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Βόρειας Κορέας Γκλιν Ντέιβις σημειώνει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα δεχτεί τη Βόρεια Κορέα ως πυρηνική δύναμη και δεν θα την επιβραβεύσει για την επιστροφή της στις εξαμερείς συνομιλίες για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματός της.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Λι Μπαοντόνγκ είπε ότι το Πεκίνο θέλει να δει “την πλήρη εφαρμογή” της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ