LORA: Ο βαλλιστικός πύραυλος που μπορεί να «σφραγίσει» την ελληνο-ισραηλινή αμυντική συνεργασία
Την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ στον τομέα της Άμυνας, αλλά και ισραηλινά οπλικά συστήματα τα οποία θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν την Ελλάδα συζήτησαν ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Ισραηλινό Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Αμύνης κ. Βενιαμίν Γκατζ (Benjamin Gantz), στο πλαίσιο της επισκέψεως που πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με μήνυμα του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας στα κοινωνικά δίκτυα:
«Το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο και αληθινό φίλο, και σκοπεύω να συνεχίσω να ενισχύω αυτήν τη σημαντική σχέση σε συνεχή συνεργασία με τον Υπουργό».
Εκτός από τα γνωστά, και τετριμμένα, δηλαδή την ενοικίαση ισραηλινών UAV Heron και τις ασκήσεις της ΠΑ και της IAF υπήρξε και αναφορά από ισραηλινής πλευράς, σε πιο ουσιαστικά προγράμματα, όπως αυτό του τακτικού βαλλιστικού πυραύλου LORA ο οποίος μπορεί να είναι η απάντηση της Ελλάδας στους τουρκικού Khan και Yildirim και στο γενικότερο -και ιδιαίτερα φιλόδοξο- βαλλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας.
Ο LORA (Long-Range Artillery Weapon System) που αναπτύσσει η ισραηλινή ΙΑΙ είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος έχει μέγιστο βεληνεκές 400 χλμ. και περιθώριο κυκλικού σφάλματος (CEP) τα 10 μέτρα.
Πρόσφατα το σύστημα δοκιμάστηκε σε μια διπλή δοκιμή για πελάτη του εξωτερικού, όπως ανακοίνωσε η ΙΑΙ.
Ο πύραυλος που χαρακτηρίζεται ως σύστημα επιφανείας-εδάφους, και εδάφους-εδάφους δοκιμάστηκε πρόσφατα από θαλάσσια πλατφόρμα. Στην πρώτη δοκιμή κτύπησε στόχο στη θάλασσα σε απόσταση 90 χλμ. και στη δεύτερη σε απόσταση 400 χλμ.
Η τοποθέτηση του βλήματος σε σκάφη επιφανείας μπορεί να τα μετατρέψει σε καθαρά υποστρατηγικές πλατφόρμες ενώ η τοποθέτησή του σε βάσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «θόλο» αποτροπής κάθε σκέψης για αποβατικές ενέργειες.
Αν και δεν διευκρινίζεται από την ΙΑΙ από την δοκιμή του ο πύραυλος φάνηκε απόλυτα ικανός να καταστρέψει και στόχο στη θάλασσα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά σκαφών επιφανείας, ακόμη και από ειδικά μετασκευασμένα εμπορικά σκάφη.