Το ζευγάρι, Μίρα Χίντλεϊ και Ίαν Μπρέιντι, ήταν διαβόητοι serial killers της Βρετανίας, καθώς βασάνισαν και σκότωσαν πέντε παιδιά στην περιοχή του Μάντσεστερ την δεκατετία του 1960. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως τους δόθηκε το προσωνύμιο «δολοφόνοι των βάλτων», καθότι έθαβαν τα πτώματα των θυμάτων τους στο έλος Σάντλγουορθ Μουρ.

Η Χίντλεϊ γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1942 στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, και μεγάλωσε με την γιαγιά της. Μετά τον θάνατο ενός στενού παιδικού της φίλου όταν ήταν 15 ετών, η Μίρα παράτησε το σχολείο και στράφηκε στον Ρωμαιοκαθολικισμό. Το 1961 γνώρισε τον Ίαν Μπρέιντι, ο οποίος είχε από μικρός ένα νοσηρό ενδιαφέρον για τον ναζισμό, τον σαδισμό και τις σεξουαλικές διαστροφές. Η Μίρα τον ερωτεύτηκε παράφορα και έγινε αμέσως υποχείριο του.

Οι δολοφονίες

Δοκιμάζοντας την τυφλή υποταγή της, ο Μπρέιντι της πρότεινε να τον βοηθήσει στα δολοφονικά του σχέδια. Η δράση τους ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1963, με πρώτο τους θύμα την 16χρονη Πολίν Ριντ, την οποία η Χίντλεϊ γνώριζε απ’ τη γειτονιά και προσφέρθηκε να την πάει με το αυτοκίνητο μέχρι τον προορισμό της.

Η Χίντλεϊ οδήγησε την Πολίν στο έλος Σάντλγουορθ Μουρ, όπου εκεί τους περίμενε ο Μπρέιντι, ο οποίος απομακρύνθηκε με το κορίτσι, ενώ η Χίντλεϊ περίμενε στο αμάξι. Μετά από λίγη ώρα, την φώναξε να πλησιάσει και μαζί έθαψαν το κορίτσι το οποίο είχε βιαστεί και δολοφονηθεί.

Τέσσερις μήνες αργότερα, η Χίντλεϊ προσφέρθηκε να γυρίσει τον 12χρονο Τζον Κίλμπριντ στο σπίτι του. Κατέληξαν στον βάλτο, όπου ο Μπρέιντι τον βίασε και τον έπνιξε με ένα σχοινί.

Τον Ιούνιο του 1964, ακολούθησε ο 12χρονος Κιθ Μπένετ, ο οποίος δολοφονήθηκε με τον ίδιο τρόπο. Το τέταρτο θύμα τους ήταν η 10χρονη Λέσλι Αν Ντάουνι.

​Αφού την κάλεσαν στο σπίτι τους, ο Μπρέιντι την έγδυσε, την έδεσε και τη φωτογράφισε. Ηχογράφησε τις κραυγές της, ενώ την τρομοκρατούσε και τη βίαζε. Στο τέλος, την στραγγάλισε.

Τέλος, τον Οκτώβριο του 1965, η αστυνομία ειδοποιήθηκε για το “σατανικό δίδυμο” από τον 17χρονο κουνιάδο του Μπρέιντι, Ντέιβιντ Σμιθ. Ο Σμιθ έγινε μάρτυρας της δολοφονίας του 17χρονου Έντουαρντ Έβανς, τον οποίο ο Μπρέιντι χτύπησε με ένα τσεκούρι, αποκρύπτοντας ωστόσο την φρίκη του γιατί φοβόταν ότι θα έχει την ίδια μοίρα. Στην συνέχεια ο Σμιθ πήγε στην αστυνομία και τους είπε για την δολοφονία που έγινε μάρτυρας, καθώς και το ότι ο Μπρέιντι του είχε αναφέρει ότι υπήρχαν και άλλα θύματα θαμμένα στο έλος Σάντλγουορθ Μουρ.

Η δίκη και το τέλος

Η Χίντλεϊ και ο Ίαν Μπρέιντι δικάστηκαν στις 27 Απριλίου 1966, όπου παραδέχθηκαν ότι ήταν ένοχοι για τις δολοφονίες του Έντουαρντ Έβανς, του Λέσλι Αν Ντάουνι και του Τζον Κίλμπριντ.

Ο Μπρέιντι κρίθηκε ένοχος για τις δολοφονίες και των τριών παιδιών, ενώ η Χίντλεϊ κρίθηκε ένοχη για τις δολοφονίες της Λέσλι Αν Ντάουνι και του Έντουαρντ Έβανς. Στάθηκαν πολύ τυχεροί, καθώς η θανατική ποινή στη Μεγάλη Βρετανία καταργήθηκε μόλις ένα μήνα πριν καταδικαστούν. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ισόβια κάθειρξη.

Το 1970, η Χίντλεϊ διέκοψε κάθε επαφή με τον Μπρέιντι, καθώς έλεγε ότι ήταν αθώα και ξεκίνησε μια εκστρατεία για να ανακτήσει την ελευθερία της. Το 1987, η Χίντλεϊ έγινε ξανά το επίκεντρο της προσοχής, καθώς παραδέχτηκε την εμπλοκή της και στις πέντε δολοφονίες. Οι μεταγενέστερες αιτήσεις της για χορήγηση αποφυλάκισης απορρίφθηκαν. Πέθανε από αναπνευστική ανεπάρκεια στις 16 Νοεμβρίου 2002.

Ο Μπρέιντι, από το 1966 που είχε καταδικαστεί σε ισόβια, είχε εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία να αυτοκτονήσει και είχε απευθύνει έκκληση στα σωφρονιστικά ιδρύματα όπου κρατούνταν να του επιτρέψουν να πεθάνει, απέχοντας από κάθε μορφή τροφής.

​Για τον λόγο αυτό, πέρασε τα περισσότερα χρόνια του εγκλεισμού του σε ψυχιατρικές κλινικές. Πέθανε αμετανόητος στις 15 Μαΐου του 2017, στο ψυχιατρικό ίδρυμα όπου κρατούνταν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ