Η κατάσταση στην Λιβύη όπως όλα δείχνουν θα κλιμακωθεί καθώς μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Σίσι που ζήτησε ετοιμότητα από τις ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό σήμερα το αιγυπτιακό κοινοβούλιο δηλώνει ότι αν ζητηθεί η έγκριση για την αποστολή δυνάμεων στην Λιβύη αυτή η έγκριση θα δοθεί δείχνοντας έτσι ότι πλέον η στρατιωτική λύση είναι στο τραπέζι.

Την ίδια στιγμή πιθανή είναι πλέον η μετάβαση σε επίσκεψη στήριξης του ίδιου του Ερντογάν στην Τρίπολη την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ ώστε να λάβει την στήριξη στο καθεστώς Σάρατζ από την Ουάσιγκτον.

Τι δηλώσεις του αιγυπτιακού κοινοβουλίου μετέφερε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS μετά από τα όσα δήλωσε βουλευτής και ταξίαρχος του Στρατού ότι «ο πρόεδρος Σίσι έπρεπε να στείλει ένα μήνυμα και θα το στηρίξουμε με κάθε μέσο».

Όμως συνέχισε ότι δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ο κίνδυνος τόσο για την Αίγυπτο όσο και για ολόκληρη την περιοχή βλέποντας μάλλον έτσι ότι «Πολλά ακόμα έχουν να γίνουν και μάλλον δεν θα πρόκειται για στρατιωτικό περίπατο».

Μάλιστα γνωρίζοντας ότι η Τουρκία του Ερντογάν επιδιώκει πια να αποκτήσει μόνιμη παρουσία στη Λιβύη, με δικές της στρατιωτικές βάσεις αλλά και μέσα από προνομιακές επιχειρηματικές συμφωνίες (που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας τουρκικές εταιρείες, όχι μόνο στο μέτωπο των ερευνών για υδρογονάνθρακες όπως η κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου TPAO αλλά και στο μέτωπο της ανοικοδόμησης της πληγείσας από τον πόλεμο βορειοαφρικανικής χώρας), είναι πλέον σαφές ότι και η Τουρκία ήρθε για να μείνει.

Γι αυτό και από την πλευρά της Τουρκίας υπήρξε κινητικότητα, με τους υπουργούς Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, να πραγματοποιούν αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τρίπολη της Λιβύης στις 17 Ιουνίου, συνοδευόμενοι από τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών MΙT, Χακάν Φιντάν ενώ πλέον ίσως πραγματοποιηθεί και επίσκεψη του ίδιου του Ερντογάν στην Τρίπολη. 

Προφανής είναι όμως παράλληλα και η προσπάθεια που καταβάλλει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία να εμπλέξει τον αμερικανικό παράγοντα στις λιβυκές εξελίξεις ως υποστηρικτικό των τουρκικών θέσεων.

Ηταν, άλλωστε, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τραμπ στις 8 Ιουνίου όταν ο Ερντογάν μίλησε δημόσια για μια «νέα εποχή» στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία και στη Λιβύη.

Η Αγκυρα επιμένει ωστόσο να διεκδικεί ρόλο στη Λιβύη, εργαλειοποιώντας παράλληλα και το ΝΑΤΟ, το οποίο ΝΑΤΟ η τουρκική πλευρά άλλοτε επικαλείται ως διαπραγματευτικό χαρτί ενάντια στη Ρωσία που συνεργάζεται με την Αίγυπτο. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ