Αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα να παραταθεί το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τεχεράνης, προειδοποιώντας ότι η άρση του μπορεί να έχει επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια, κυρίως στην Υεμένη όπου κατηγορούν το Ιράν ότι εξοπλίζει τους αντάρτες Χούτι.

Το Ιράν υπόκειται έως τον Οκτώβριο σε εμπάργκο όπλων που συνδέεται με την απόφαση 2231 με την οποία επικυρώθηκε η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 επαναφέροντας βαριές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Από τις αρχές του έτους, η Ουάσινγκτον προτρέπει μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να υποστηρίξουν μια παράταση του εμπάργκο.

Η άρση του εμπάργκο “θα ενθαρρύνει” την Τεχεράνη και μπορεί να οδηγήσει σε μια κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Ιράν Μπράιαν Χουκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό”, πρόσθεσε έχοντας δίπλα του τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών ‘Αντελ αλ-Τζουμπέιρ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, Σαουδάραβες αξιωματούχοι παρουσίασαν τα συντρίμμια από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία προμήθευσε, κατ΄αυτούς, το Ιράν στους Υεμενίτες αντάρτες και χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών πόλεων.

Το Ιράν υποστηρίζει τους Χούτι στη σύγκρουσή τους με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, τις οποίες στηρίζει από το 2015 στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, αλλά αρνείται πως τους προμηθεύει όπλα.

“Το Ιράν επιδιώκει να προμηθεύει όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Τι θα συμβεί αν αρθεί το εμπάργκο; Το Ιράν θα γίνει πιο επιθετικό”, δήλωσε ο Τζουμπέιρ.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Ιουνίου, μέρη των πυραύλων κρουζ και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τον Σεπτέμβριο είτε κατασκευάστηκαν στο Ιράν είτε εξήχθησαν προς τη χώρα αυτή.

Η επίθεση αυτή — που η Ουάσινγκτον και το Ριάντ αποδίδουν στην Τεχεράνη, η οποία διαψεύδει — είχε οδηγήσει σε προσωρινή μείωση στο μισό της πετρελαϊκής παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, πρώτης εξαγωγικής χώρας αργού παγκοσμίως.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απείλησε να “επιβάλει” μονομερώς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επαναφορά των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, αν δεν παραταθεί το εμπάργκο.

Παρίσι, Βερολίνο και Λονδίνο — που προσπαθούν να διασώσουν ό,τι έχει μείνει από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα — τάχθηκαν υπέρ της παράτασης του εμπάργκο.

Καμιά ημερομηνία δεν ορίστηκε για την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί του αμερικανικού σχεδίου απόφασης για την παράταση του εμπάργκο, το οποίο δεν έχει μεγάλη πιθανότητα να εγκριθεί, καθώς η Κίνα και η Ρωσία — που διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας — τάχθηκαν ήδη κατά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ