Μέσω διαδικτύου συζήτησαν για την Λιβύη LNA και Ουάσιγκτον
Στην επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη λυβική σύγκρουση στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας που έχει υιοθετήσει η Ουάσινγκτον προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Σύμφωνα με την αμερικανική πολιτική της ενεργητικής ουδετερότητας στη Λιβύη, αυτή η συνάντηση ακολουθεί ανάλογες συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των ΗΠΑ και εκπροσώπων της GNA (Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας) την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις πολιτοφυλακές», εξηγεί η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως σημειώνεται, εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) συναντήθηκαν ψηφιακά την 1η Ιουλίου για να συζητήσουν σχετικά με τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών, καθώς οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης και η πρόοδος στις συνομιλίες 5+5 που διευκολύνονται από τον ΟΗΕ έχουν δημιουργήσει μια νέα ευκαιρία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις πολιτοφυλακές σε όλη τη Λιβύη.
«Κυρώσεις για όσους προχωρούν σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες»
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι όλοι οι κάτοικοι της Λιβύης θα πρέπει να απολαμβάνουν την προστασία ικανών και υπεύθυνων δυνάμεων ασφαλείας ώστε να απαλλαχθούν από τους κινδύνους που σχετίζονται με τις πολιτοφυλακές, τις μη κρατικές ένοπλες ομάδες και τους ξένους μαχητές.
Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία του LNA ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Ουάσιγκτον για τη δέσμευσή της στον διάλογο που διευκολύνεται από τον ΟΗΕ αλλά και για τις προτάσεις του LNA που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, δίνοντας έμφαση στον αφοπλισμό, στην αποστράτευση και στην επανένταξη των πολιτοφυλακών.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή απέναντι στις ένοπλες ομάδες που προσπαθούν να υπονομεύσουν την πολιτική διαδικασία ή να προχωρήσουν σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο διεθνών κυρώσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι της Ουάσιγκτον εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε όλες τις ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για μια άμεση κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις που διευκολύνονται από τον ΟΗΕ.
Επιπλέον, τα βέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στράφηκαν στη συνεργασία του LNA με την ομάδα Wagner, την οποία χαρακτήρισε έναν πληρεξούσιο του ρωσικού υπουργείου άμυνας.
Η αμερικανική κριτική επικεντρώθηκε και στον τερματισμό της παραγωγής πετρελαίου. Όπως ειπώθηκε, αυτές οι δύο κινήσεις έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Λιβύης, καθώς υπονομεύουν την κυριαρχία της Λιβύης και αυξάνουν τον κίνδυνο σύγκρουσης που θα μπορούσε να βλάψει κριτικής σημασίας πετρελαϊκές υποδομές.
Τέλος, οι δύο αντιπροσωπείες επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση και να βρουν βιώσιμες λύσεις που θα οδηγήσουν σε μια ασφαλή, κυρίαρχη και ευημερούσα Λιβύη.
Επίσημο: Οι Tούρκοι ανακοίνωσαν την ανάπτυξη α/α συστημάτων Hawk στην αλ-Ουατίγια!
Μέγιστη απειλή για την αιγυπτιακή Αεροπορία
Με μια φωτογραφία οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν, επίσημα, την εγκατάσταση αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Hawk στην αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια στην Λιβύη.
Η φωτογραφία δείχνει ένα μοιρόσημο με τα συστήματα Hawk αναφέροντας λακωνικά: «Αεροπορική βάση Ουατίγια».
Το πώς μεταφέρθηκαν τα συστήματα Hawk στην Λιβύη, δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης: Οι Τούρκοι μεταφέρουν ότι πρακτικά θάλουν, είτε με αεροσκάφη, είτε με πλοία στη χώρα και επιχειρήσεις-φιάσκο τύπου «ΕΙΡΗΝΗ» μόνο γέλιο μπορεί να τους προκαλούν και τίποτα άλλο.
Η παρουσία τουρκικών συστημάτων MIM-23 HAWK ΧΧΙ στην βάση αυτή, αποτελεί κύρια απειλή για την αιγυπτιακή Αεροπορία στην περίπτωση που ο Αλ Σίσι διατάξει στρατιωτική επέμβαση, απατώντας στην τουρκική επίθεση στην Σύρτη, η οποία φημολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.
Τα τουρκικά συστήματα Hawk μπορούν να εμπλέξουν στόχους σε απόσταση 42 χιλιομέτρων και ύψος 45.000 ποδιών, όπως και χαμηλά ιπτάμενους – αναδυόμενους στόχους (pop-up) σε βεληνεκές μικρότερο των 20 χιλιομέτρων (LASHE Mode) αλλά και να προβάλουν τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, όπως τα βλήματα Scud τα οποία οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ φαίνεται πως έχουν αποκαταστήσει επιχειρησιακά, το τελευταίο διάστημα.