Διμερή στρατιωτική συνεργασία μελετούν Αθήνα και Παρίσι
Στρατιωτική συνεργασία εκτός ΝΑΤΟ, δηλαδή με διμερή στρατιωτική συμφωνία, βρίσκεται υπό εξέταση μεταξύ Γαλλίας-Ελλάδας.
Πρόκειται για μια συνεργασία που ενδέχεται να οδηγήσει σε αναβαθμισμένη ναυτική και αεροπορική παρουσία των Γάλλων στην Ελλάδα, με την Αθήνα, να ελπίζει ότι μια τέτοια συνεργασία, θα δράσει αποτρεπτικά στα σχέδια της Άγκυρας.
Προς το παρόν σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο δημιουργίας ναυτικής δύναμης στην οποία θα συμμετέχουν πλοία από Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο, αλλά Αθήνα και Παρίσι «θέλουν» κάτι πιο χειροπιαστό.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό» και μετά από το επεισόδιο της 10ης Ιουνίου ανοιχτά της Λιβύης, κατά το οποίο τουρκική φρεγάτα Oruçreis στόχευσε και πραγματοποίησε επιθετικούς ελιγμούς κατά της γαλλικής φρεγάτας Courbet, ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να αισθάνεται δικαιωμένος για την δήλωση του αυτή.
Η Γαλλία, δεν μπορεί να ανεχθεί πλέον την φιλοτουρκική στάση της Συμμαχίας και ιδιαίτερα του απίθανου αυτού τύπου, του γ.γ. του ΝΑΤΟ Νορβηγού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μόνο την… τουρκική υπηκοότητα δεν έχει ζητήσει ακόμη.
Η αιτία της σύγκρουσης είναι ότι Παρίσι και Άγκυρα έχουν αυτή τη περίοδο αντικρουόμενα συμφέροντα στη Μεσόγειο και στη Λιβύη και ο Μακρόν φέρεται διατεθειμένος να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις Βρυξέλλες, δημιουργώντας στρατιωτικές συνεργασίες εκτός ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα να ελπίζει να εκμεταλλευτεί αυτή την συγκυρία προς όφελός της.
Τι ζητά η Αθήνα; Αυτό που θέλει προς το παρόν είναι η παρουσία μιας ή δύο γαλλικών φρεγατών στο Αιγαίο, (εάν θα είναι κλάσης FREMM, La Fayette ή Cassard μικρή σημασία έχει) και η παρουσία για ένα ορισμένο διάστημα κάθε χρόνο μιας Μοίρας Rafale ή Mirage 2000C πιθανότατα στην 114ΠΜ.
Φυσικά η Ελλάδα θα παραχωρήσει στους Γάλλους και τις απαραίτητες διευκολύνσεις, λιμενικές και άλλου είδους με την Γαλλία να εξετάζει την πρόταση.
Πιθανό θεωρείται και το σενάριο δημιουργίας μιας κοινής Μοίρας 12 μαχητικών αεροσκαφών, πιθανότατα Mirage 2000, όπου έξι μήνες θα βρίσκεται στην Ελλάδα και έξι μήνες στην Γαλλία.
Όλα αυτά θα συζητηθούν στην επικείμενη επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, η ημερομηνία της οποίας είναι για τις 8 Ιουλίου όπως έχει ήδη αναφέρει το defencenet.gr
Το θέμα βέβαια δεν είναι τόσο με την προθυμία της Ελλάδας να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνεργασία, όσο με τη δυνατότητα της Γαλλίας να αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο.
Αυτό γιατί είναι μεν μια δυνατή στρατιωτικά χώρα, αλλά εναπόκειται στην γαλλική ηγεσία εάν θέλει να αποδεχθεί και εάν «αντέχει» ένα τέτοιο ρόλο μιας μικρής «ΗΠΑ», δηλαδή στη Μεσόγειο.