Επικίνδυνο το ρωσικό δόγμα για πυραυλικές επιθέσεις
Θα απαντήσουμε με πυρηνικά έτσι και αλλιώς!
Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να… «αξιοποιήσει τις πυρηνικές της δυνατότητες» εάν δεχτεί πυραυλική επίθεση στο έδαφός της, τονίζει το ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε νέο έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Το έγγραφο, το οποίο δημοσίευσε η επίσημη εφημερίδα του ρωσικού Στρατού «Ερυθρός Αστέρας» την Παρασκευή, τιτλοφορείται
«Στα θεμέλια της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής».
Εκεί «εξηγεί» ότι επειδή δεν υπάρχει άμεση δυνατότητα να προσδιοριστεί εάν μια πυραυλική επίθεση από στρατηγικό αντίπαλο είναι πυρηνική ή συμβατική, σε κάθε τέτοια επίθεση «εμείς θα απαντήσουμε με… πυρηνικά έτσι και αλλιώς»!
«Σχετικά με την ερώτηση για το σε τι είδους επίθεση θα πρέπει να απαντήσει η Ρωσία, η απάντηση είναι συγκεκριμένη: στην καταστροφή του κράτους της Ρωσίας. Έτσι, στο έγγραφο έχουν οριστεί “κόκκινες γραμμές” τις οποίες δεν πρέπει κανείς να ξεπεράσει.
Βέβαια δεν διευκρινίζεται το είδους πυραυλική επίθεση εννοούν οι Ρώσοι:
Ένας πύραυλος cruise απ[ο αμερικανικό σκάφος θα απαντηθεί με πυρηνικά από την Ρωσία;
Ένα βλήμα JASSM από Β-52 θα απαντηθεί με πυρηνική επίθεση στις ΗΠΑ;
Φυσικά τέτοιες διευκρινήσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν καθώς είναι αδύνατο να γίνει πλήρης διαχωρισμός.
Το σκεπτικό όμως επειδή δεν θα μπορούμε να ξέρουμε θα εκτοξεύσουμε πυρηνικά είναι άκρως επικίνδυνο και αφορά το μέλλον της ανθρωπότητας.
Εάν κάποιος πιθανός αντίπαλος το πράξει, η απάντηση θα πρέπει να είναι αναμφίβολα καταστροφική» προειδοποιεί το έγγραφο.
Το έγγραφο επίσης εξετάζει και άλλα ζητήματα, όπως τον πιθανό τερματισμό της Νέας Συνθήκης Μείωσης Στρατηγικών Όπλων (Νέα START), που θα επαναφέρει στον κόσμο τις πυρηνικές εντάσεις της δεκαετίας του ’80.
«Εάν η Νέα STAR τερματιστεί, τότε η στρατιωτικοπολιτική κατάσταση θα γίνει σημαντικά πιο πολύπλοκη, καθώς χωρίς συνήθηκε περιορισμού, οι ΗΠΑ θα μπορούν χωρίς έλεγχο να ενισχύσουν το στρατηγικό τους οπλοστάσιο. Τονίζουμε ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μονοπάτι, καθώς ο κόσμος, όπως συνέβη στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, θα φτάσει στο χείλος του πυρηνικού ολέθρου. Η μοίρα της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων και την Συνθήκη Απαγόρευσης Δοκιμών παραμένει υπό αμφισβήτηση» προειδοποιεί το έγγραφο.