ΗΠΑ-Ρωσία: Νέος «ψυχρός πόλεμος» για το «Sputnik 5»
Αμερική (HΠΑ) και Ρωσία συγκρούονται και για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αναβιώνοντας ψυχροπολεμικές καταστάσεις όταν ανταγωνίζονταν για τα πάντα: Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι και τα διαστημικά προγράμματα.
Η πρωτιά σε όλα, ήταν πάντα το ζητούμενο μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων καθώς έτσι αποδείκνυαν η μια στην άλλη ποια χώρα είχε τον αποτελεσματικότερο τρόπο ζωής.
Το ποιος θα παρασκεύαζε πρώτος το εμβόλιο ήταν ζήτημα «γεωπολιτικής τιμής» για τις δύο χώρες και η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι το κατάφερε προκάλεσε οργή στις ΗΠΑ.
Ακόμα κι αν δεν είχαν καμία επιστημονική αντίρρηση οι Αμερικανοί πάλι θα «έθαβαν» το ρωσικό εμβόλιο, αυτό είναι δεδομένο.
Την Τρίτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι φαρμακοβιομηχανία της χώρας του κατόρθωσε να παρασκευάσει το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2. To «Sputnik V», όπως ονομάστηκε το σκεύασμα είναι αποτελεσματικό και έτοιμο προς μαζική παραγωγή. Μάλιστα, ο Πούτιν επέτρεψε τη χορήγηση του εμβολίου στην κόρη του.
Η ονομασία του δεν ήταν τυχαία καθώς Sputnik ήταν και το όνομα του πρώτου δορυφόρου που εκτοξεύθηκε στο διάστημα το 1957. Τότε οι Ρώσοι είχαν κερδίσει την πρωτιά στην κατάκτηση του διαστήματος και είναι σαφές ότι το όνομα δόθηκε στο εμβόλιο καθαρά για συνειρμικούς λόγους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα δαπανήσει 1,5 δισ. δολάρια για την αγορά 100 εκατ. δόσεων από το εμβόλιο της Moderna. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία έχει προχωρήσει στο Στάδιο 3 των κλινικών δοκιμών για το σκεύασμά της κατά του κορωνοϊού, χορηγώντας το σε 30.000 ανθρώπους.
Η συμφωνία με τη Moderna ακολούθησε μία παρόμοια με την Johnson & Johnson, η οποία εξελίσσει και αυτή το δικό της εμβόλιο. Οι ΗΠΑ έχουν προκαταβάλει 1 δισ. δολάρια για την εξασφάλιση 100 εκατ. δόσεων από το συγκεκριμένο σκεύασμα, το οποίο οδεύει και αυτό προς το Στάδιο 3 των δοκιμών.
Αμερικανοί ειδικοί από το χώρο της επιδημιολογίας κατήγγειλαν τους Ρώσους ότι «βιάστηκαν» για επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους. «Είναι κάτι που ξεπερνά τα όρια της βλακείας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Μουρ, ειδικός ερευνητής ιών όπως ο SARS-CoV-2 στο Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης. Και ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «ο Πούτιν δεν έχει κανένα εμβόλιο. Απλώς κάνει πολιτική κίνηση».
Σε παρόμοιο πνεύμα εκφράστηκε ο Σκοτ Γκότλιμπ, πρώην επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ: «Εγώ δεν θα έκανα εμβόλιο που, όπως φαίνεται, έχει δοκιμαστεί μόνο σε μερικές εκατοντάδες ασθενών -στην καλύτερη περίπτωση».
Η αμερικανική πλευρά αμφισβητεί έντονα την αξιοπιστία των ρωσικών ανακοινώσεων, θεωρώντας ως δεδομένο ότι το «Sputnik V» δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένο. «Θεωρώ ότι είναι παρακινδυνευμένο, εξαιρετικά παρακινδυνευμένο» σχολίασε ο Ντάνιελ Σάλμον, διευθυντής στο Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Εμβολίων του πανεπιστημίου John Hopkins.
Ο δρ. Σάλμον, όπως και άλλοι Αμερικανοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι Ρώσοι εξάγουν βεβιασμένα συμπεράσματα από τις πρώτες δοκιμές του εμβολίου. Και ενώ δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα για τις κλινικές δοκιμές των Σταδίων 1 και 2, ανακοίνωσαν ότι το Sputnik V είναι έτοιμο για μαζική χορήγηση και ότι, επιπλέον, το Ινστιτούτο Επιδημιολογικών και Μικροβιολογικών Ερευνών Γκαμαλέγια της Μόσχας έχει δεχθεί παραγγελίες για το εμβόλιό της από 20 χώρες του κόσμου.
Έντονες αμφιβολίες για εκφράστηκαν και από τη Γερμανία, άλλωστε και οι Γερμανοί έχουν ισχυρές φαρμακοβιομηχανίες που επιχειρούν να αποκομίσουν τεράστια κέρση από τον κορωνοϊό. Στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Τραμπ, αναφέρθηκε στην επιχείρηση «Warp Speed», δηλαδή την συντονισμένη και γενναία επιδοτούμενη από το αμερικανικό κράτος κούρσα για την άμεση παρασκευή εμβολίου: «Δεν έχει κανένα προηγούμενο σε μέγεθος».
Ο Άλεξ Αζάρ, γραμματέας του Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (HHS) συνόψισε τον «Ψυχρό Πόλεμο» ΗΠΑ-Ρωσίας γύρω από το πολυπόθητο εμβόλιο για τον κορωνοϊό ως εξής: «Το ζήτημα δεν είναι ποιος θα το βρει πρώτος, αλλά ποιος θα παράγει κάτι που να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για το κοινό, στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο».
Πάντως το τονίζουμε και πάλι: Κι ένα εκατομμύριο εθελοντές να είχαν δοκιμάσει το ρωσικό εμβόλιο οι Αμερικανοί δε θα παραδεχόντουσαν τη ρωσική πρωτιά.
Είναι μείζονος πολιτικής σημασίας η παρασκευή του εμβολίου και ποιος θα προλάβει να το κατοχυρώσει πρώτος.