Η Ιαπωνία θέλει να αποκτήσει «επιθετικά όπλα»
Τις τελευταίες εβδομάδες, το πολιτικό κόμμα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Shinzo Abe, εξέφρασε την επιθυμία, η Ιαπωνία να αποκτήσει ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα που θα είχε τη δυνατότητα να κτυπήσει άλλες χώρες στο έδαφός τους, όπως τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα.
Το Σάββατο σηματοδότησε την 75η επέτειο της παράδοσης της Ιαπωνίας στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και οι συνθήκες αυτής της παράδοσης καθιστούν το ζήτημα της απόκτησης τέτοιων πυραύλων από την Ιαπωνία ευαίσθητο. Μετά την ήττα της στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία παραιτήθηκε από το δικαίωμα διεξαγωγής πολέμου και το σύνταγμα που θέσπισαν οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής το 1947, επιτρέπει μόνο στην Ιαπωνία να αναλάβει στρατιωτική δράση για την αυτοάμυνα.
Γιαπωνέζοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ικανότητα επίθεσης πυραυλικών συστημάτων εντός της Βόρειας Κορέας και της Κίνας είναι απαραίτητη για την αυτοάμυνα της χώρας τους. Μια πρόταση σχετικά με το θέμα που συνέταξε το κόμμα του Άμπε διευκρίνισε τις ανησυχίες της «Η χώρα μας πρέπει να εξετάσει τρόπους ενίσχυσης της αποτροπής, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να σταματήσει τις επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων στο έδαφος των αντιπάλων μας», ανέφερε η πρόταση.
Από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ διατηρούν μια βαριά στρατιωτική παρουσία στην Ιαπωνία, με περίπου 55.000 στρατεύματα να βρίσκονται στη χώρα σήμερα. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η επιθυμία της κυβέρνησης Τραμπ για τους συμμάχους να δαπανήσουν περισσότερο στους στρατούς τους και να μοιραστούν το κόστος της άμυνας οδηγεί την Ιαπωνία να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει τέτοιες δυνατότητες.
Οι δυνατότητες πυραύλων της Βόρειας Κορέας και οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στην περιοχή, οδηγούν επίσης την επιθυμία της Ιαπωνίας για απόκτηση νέων όπλων. Η Ιαπωνία συμμετείχε πρόσφατα σε ναυτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία στη θαλάσσια περιοχή των Φιλιππίνων