Ένταση στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας λόγω Λευκορωσίας
ΗΠΑ και ΕΕ απέρριψαν το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία,και κάλεσαν τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο να πραγματοποιήσει νέα ψηφοφορία. Νιώθοντας πίεση από τη Δύση, ο Λουκασένκο στράφηκε προς τη Ρωσία και τελικά κατάφερε να λάβει δέσμευση υποστήριξης του, από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Λουκασένκο και ο Πούτιν συζήτησαν το θέμα σε τηλεφωνική κλήση το Σάββατο. Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, ο Πούτιν του είπε «Η Ρωσία θα παράσχει ολοκληρωμένη βοήθεια για να διασφαλίσει την ασφάλεια της Λευκορωσίας σε περίπτωση εξωτερικών στρατιωτικών απειλών». Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν προσέφερε στρατιωτική υποστήριξη στον Λουκασένκο σε ανακοίνωση την Κυριακή.
Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Αυγούστου έδωσαν στο Λουκασένκο 80% των ψήφων. Σε ομιλία του την Κυριακή, ο Λουκασένκο είπε ότι εάν συμφωνούσε σε έναν νέο γύρο εκλογών, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα η Λευκορωσία «να πεθάνει ως κράτος, ως λαός, ως έθνος». Ο Λουκασένκο προειδοποίησε επίσης για συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στη Λευκορωσία και είπε ότι υπάρχουν άρματα μάχης και αεροσκάφη της συμμαχίας σε απόσταση μόλις 15 λεπτά από τα σύνορα της χώρας του.
Το ΝΑΤΟ απέρριψε τα σχόλια του Λουκασένκο για στρατιωτική συσσώρευση κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας δια της εκπρόσωπου του, Οάνα Λουνγκέσκου. «Η πολυεθνική παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα. Είναι αυστηρά αμυντική, αναλογική και έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τις συγκρούσεις και να διατηρεί την ειρήνη», δήλωσε η εκπρόσωπος.
Η Λευκορωσία συνορεύει με τρεις χώρες του ΝΑΤΟ στα δυτικά της, τις Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία. Το Σάββατο, η Πολωνία υπέγραψε αμυντική συνθήκη με την Ουάσινγκτον, αυξάνοντας τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα σε τουλάχιστον σε 5.500. Από τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει τους διαδηλωτές της Λευκορωσίας που ζητούν να παραιτηθεί ο Λουκασένκο.