Κύπρος: «Η ΕΕ να συζητήσει περαιτέρω κυρώσεις για την Τουρκία»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος σχολίασε την ανανέωση της παράνομης NAVTEX του Yavuz και τις δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κος Κούσιος ανέφερε ότι η νέα δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου «είναι μια εξέλιξη που ακριβώς αποδεικνύει την πολιτική της Τουρκίας, την πολιτική της αποσταθεροποίησης και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι κάτι που αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ, ο οποίος ήδη έχει αφιχθεί στην Κύπρο. Είναι, επίσης, κάτι το οποίο θα αποτελέσει με βεβαιότητα αντικείμενο συζητήσεων στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Ερωτηθείς για την κλιμακούμενη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και τις ενέργειες που φαίνεται να δείχνουν αποκλιμάκωση σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Κούσιος είπε ότι «δεν θα πρέπει να συνδέουμε τις απειλές της Τουρκίας στην Ελλάδα με το τι συμβαίνει στην Κύπρο. Η Κύπρος είχε πετύχει απόφαση και ελήφθησαν ήδη κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας – μη ικανοποιητικές προφανώς – αλλά το θεσμικό πλαίσιο για τις κυρώσεις υπήρξε θετικό για εμάς. Υπήρξε η απόφαση, και η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις που να προκαλούν κόστος για την Τουρκία, να είναι αποτρεπτικές για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας».
Κληθείς να πει κατά πόσο η Λευκωσία θα επιμείνει στη διασύνδεση κυρώσεων Λευκορωσίας και Τουρκίας, ο κ. Κούσιος απάντησε: «Να το ξεκαθαρίσω διότι έχουν προκληθεί κάποια πολιτικά σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα: Η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας καθόσον αφορά τη Λευκορωσία, ήταν πάντοτε σταθερή. Επανειλημμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εξωτερικών, είχαν δηλώσει ότι τασσόμαστε υπέρ των κυρώσεων, αλλά ταυτόχρονα είχαμε πει ότι δεν θα πρέπει η Ε.Ε. να αντιμετωπίζει το θέμα με δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Δεν θα μπορούσε δηλαδή στην περίπτωση της Λευκορωσίας να λαμβάνονται αποφάσεις για κυρώσεις, ενώ ταυτόχρονα στην περίπτωση της Τουρκίας να χρησιμοποιούνται άλλες αρχές στην εφαρμογή κυρώσεων. Η θέση μας είναι, ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και τις έκνομες ενέργειες στην ΑΟΖ μας, θα πρέπει να προχωρήσουμε σύμφωνα με τις αποφάσεις του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Βερολίνο και σε συνέχεια των όσων έχουν συζητηθεί στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η θέση μας, λοιπόν, είναι ότι θα πρέπει η Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να συζητήσει περαιτέρω κυρώσεις για την Τουρκία».