Νεκροί δύο πυροτεχνουργοί που εξουδετέρωναν βόμβα του Β’ ΠΠ στα Νησιά του Σολομώντα
Την ζωή τους έχασαν δύο πυροτεχνουργοί, ένας Βρετανός κι ένας Αυστραλός, όταν εξερράγησαν πυρομαχικά της περιόδου του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου καθώς προσπαθούσαν να τα εξουδετερώσουν στα νησιά του Σολομώντα, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.
Το δυστύχημα εκτυλίχθηκε χθες Κυριακή στη Χονιάρα, πρωτεύουσα του αρχιπελάγους αυτού του Ειρηνικού Ωκεανού. Οι δύο ειδικοί πέθαναν αφού διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, διευκρίνισε η αστυνομία.
Η οργάνωση αρωγής Norwegian People’s Aid (NPA), η οποία διατηρεί βάση δεδομένων για τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί στα Νησιά του Σολομώντα, επιβεβαίωσε ότι δύο εργαζόμενοί της σκοτώθηκαν: ο Βρετανός Στίβεν «Λουκ» Άτκινσον και ο Αυστραλός Τρεντ Λι.
Η NPA διευκρίνισε ότι η δραστηριότητά της στα Νησιά του Σολομώντα ανεστάλη προσωρινά, για τη διάρκεια της έρευνας που διενεργείται για το δυστύχημα.
Το αρχιπέλαγος υπήρξε θέατρο σφοδρών μαχών ανάμεσα στις δυνάμεις των Συμμάχων και τα ιαπωνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν η σύρραξη έλαβε τέλος, μεγάλες ποσότητες οβίδων, ναρκών ξηράς και άλλων πυρομαχικών εγκαταλείφθηκαν εκεί.
Η NPA συνεργάζεται με την αστυνομία των Νησιών του Σολομώντα για να μελετηθεί η έκταση του προβλήματος και να εφαρμοστεί πρόγραμμα περισυλλογής και εξουδετέρωσης των πυρομαχικών αυτών σε εθνική κλίμακα. Η οργάνωση εξηγεί ότι το στρατιωτικό υλικό εγείρει προβλήματα ασφαλείας και μολύνει το περιβάλλον με τα χημικά προϊόντα που περιέχει.
Τα στρατιωτικά πυρομαχικά «συνεχίζουν να σκοτώνουν ή να τραυματίζουν σοβαρά τον ντόπιο πληθυσμό», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις «χρησιμοποιούνται για καταστροφικές πρακτικές αλιείας», εξηγεί η ΜΚΟ.
«Εκρηκτικά εντοπίζονται συχνά σε εργοτάξια κατά τη διάρκεια οικοδόμησης πόλεων, σε κοραλλιογενείς υφάλους, σε αγροκτήματα, σε δάση και σε κήπους όπου τα βρίσκουν παιδιά κι ενίοτε παίζουν με αυτά», προσθέτει.