Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν διαθέτει μόνο τους μηχανισμούς του τουρκικού κράτους, αλλά και μία παρακρατική στρατιωτική οργάνωση που έχει ιδρυθεί το 2012 για μυστικές επιχειρήσεις σε αραβικές χώρες ενώ συμμετέχει ενεργά στην εξάρθρωση του δικτύου του άλλοτε συμμάχου του Φετουλάχ Γκιουλέν και είναι αυτή που έφερε την πρώτη αντίδραση στο πραξικόπημα του 2016 προστατεύοντας ουσιαστικά τον Τούρκο πρόεδρο.

Αν δούμε στην ιστοσελίδα της η εταιρεία διαφημίζει ότι «είναι η πρώτη και η μοναδική εταιρεία στην Τουρκία που παρέχει διεθνώς στρατιωτική συμβουλευτική, εξοπλισμό και εκπαίδευση, είτε πρόκειται για συμβατικό πόλεμο, είτε για ειδικές αποστολές».

Η ύπαρξη της εταιρείας έγινε ευρέως γνωστή και συνδέθηκε με τον Ερντογάν από τις αποκαλύψεις του whistleblower (πληροφοριοδότης του Διαδικτύου) Avni με πάνω από 3.000.000 ακολούθους στο Twitter. Ο Avni αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι στην πραγματικότητα ένας μυστικός ιδιωτικός στρατός, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί μαζί με την προσωπική φρουρά του Ερντογάν ενώ στηρίζεται από την ΜΙΤ.

Ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, ακριβώς αμέσως μετά από το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης. Από τότε, στο τιμόνι της βρίσκεται ο απόστρατος ταξίαρχος του τουρκικού στρατού Αντνάν Τανρίβερντι, ο οποίος έχει γεννηθεί στις 8 Νοεμβρίου του 1944 στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο σπούδασε ζωολογία στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Το 1964 εισήλθε στη Στρατιωτική Ακαδημία και αποφοίτησε ως αξιωματικός πυροβολικού με διακρίσεις. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 είχε προαχθεί στον βαθμό του συνταγματάρχη. Αμέσως μετά την αποστρατεία του με τον βαθμό του ταξιάρχου εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα πριν ιδρύσει τη SADAT.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η εταιρεία του «παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης και στρατιωτικών συμβούλων καθώς και εξοπλισμό σε 22 τουρκικά (εννοεί κεντροασιατικά) και μουσουλμανικά κράτη». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «ενώ θα το επιθυμούσε διακαώς, δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις σχετικές ανάγκες και των 60 μουσουλμανικών κρατών του κόσμου».

Το 1996 αποπέμφθηκε από τους κεμαλικούς με την κατηγορία ότι ασκούσε ακραία ισλαμική προπαγάνδα αλλά τον έφερε στον κύκλο των συνεργατών του Ερντογάν.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος τον έχρισε και επισήμως σύμβουλό του επί στρατιωτικών θεμάτων.

Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία είχε εστιάσει τις προσπάθειές της στην εκπαίδευση νεαρών μελών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε παρακρατική βάση, με σκοπό να μπορούν να λειτουργήσουν ως πολιτοφυλακή και να εκτελούν ειδικές αποστολές. 

Σε συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά τον διορισμό του σε μέσο που πρόσκειται στην ισλαμιστική κουρδική οργάνωση Χιζμπουλά (ομάδα μισθοφόρων του Ταγίπ Ερντογάν), ο Αντνάν Τανριβερντί υποστήριξε ότι πρέπει πλέον να αλλάξει η στρατιωτική εκπαίδευση και η στρατολογία στην Τουρκία. Στόχος πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού ισλαμικού στρατού που δεν θα ελέγχεται από τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με δικές του δηλώσεις, αποφάσισε να δημιουργήσει την εταιρεία SADAT πολλά χρόνια νωρίτερα, κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψής του στη Βοσνία. Τότε ήταν ακόμα ανώτερος αξιωματικός και είχε αναλάβει τη δημιουργία ενόπλων δυνάμεων των μουσουλμάνων της Βοσνίας. 

Για τη δημιουργία της εταιρείας SADAT συνεργάστηκαν μαζί του 23 πρώην αξιωματικοί του τουρκικού στρατού, οι οποίοι είχαν αποστρατευθεί το 2000 με την κατηγορία της διασύνδεσης με ισλαμιστικές οργανώσεις. 

Αμέσως μετά την ίδρυσή της, η SADAT άρχισε να δραστηριοποιείται στη Λιβύη. Ανέπτυξε πολύ στενές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η βασική δραστηριότητά της ήταν η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός Σύρων ανταρτών εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, κάτι που η ίδια έχει επισήμως διαψεύσει. 

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ήταν από τις πρώτες που συνειδητοποίησαν τις ακριβείς δραστηριότητες και την εντυπωσιακή δράση της εταιρείας.

Σε απόρρητο έγγραφό τους διαμήνυαν κάποια χρόνια νωρίτερα: «Έξι νταλίκες με βελγικές πινακίδες τράβηξαν την προσοχή στο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Κωνσταντινούπολης κατά την εκφόρτωση στρατιωτικού εξοπλισμού που επρόκειτο να αποσταλεί στη συριακή αντιπολίτευση. Αυτά τα φορτηγά οχήματα μετέφεραν εξοπλισμό μάχης για την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία SADAT. Τα κιβώτια που μεταφέρονταν είχαν πάνω τους όλα το σήμα SADAT και προορισμό το İskenderun (Νότια Τουρκία) και τελούσαν υπό αυστηρή συνοδεία με την ένδειξη “στρατιωτική αποστολή”».

Αυτή η στρατηγική, δηλαδή της αποσταθεροποίησης, περιλαμβάνει μικρής κλίμακας και σποραδικές τακτικές, οι οποίες έχουν επιθετικό χαρακτήρα, αλλά όχι τόσο έντονο, ώστε να προκαλέσουν ισχυρές αντιδράσεις. Σε αυτές συγκαταλέγεται και η συλλογή πληροφοριών. Η SADAT προσφέρεται για την εκτέλεση τέτοιων αποστολών, επειδή ακριβώς δεν συνδέεται επισήμως με το τουρκικό κράτος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ