H Ευρώπη «βλέπει» ότι δεν θα υπάρχει αμερικανική γεωπολιτική κάλυψη με τον Τ.Μπάιντεν
Η ΕΕ θα βρει ξανά έναν σύμμαχο και εταίρο στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία της χώρας, όμως οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις: η Ουάσινγκτον δεν θα ξαναγίνει ο αστυνόμος του κόσμου, ούτε ο μεγάλος προστάτης του ΝΑΤΟ, προειδοποιούν ηγέτες και αναλυτές. Θα χρειαστεί “να ξαναχτίσουμε την εταιρική […]
Η ΕΕ θα βρει ξανά έναν σύμμαχο και εταίρο στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία της χώρας, όμως οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις: η Ουάσινγκτον δεν θα ξαναγίνει ο αστυνόμος του κόσμου, ούτε ο μεγάλος προστάτης του ΝΑΤΟ, προειδοποιούν ηγέτες και αναλυτές.
Θα χρειαστεί “να ξαναχτίσουμε την εταιρική μας σχέση”: ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ συνόψισε το διακύβευμα χθες Σάββατο στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Μπάιντεν.
Η πολιτική και στρατιωτική αποδέσμευση των ΗΠΑ σχεδόν παντού στον κόσμο ξεκίνησε από την προεδρία Μπαράκ Ομπάμα, όταν ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος. Την πολιτική αυτή συνέχισε ο Ντόναλντ Τραμπ, πιο βίαια, προκαλώντας ένταση με την ΕΕ, την οποία ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αντιμετώπιζε εχθρικά.
Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να το αλλάξει αυτό; Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ αμφιβάλει: “Δεν μπορεί να αλλάξει την προσέγγιση της Ουάσινγκτον στα διεθνή ζητήματα”, υποστηρίζει.
Εξάλλου, σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα “είναι ένα φυλακισμένο καναρίνι”, σχολιάζει η Νάταλι Τότσι, διευθύντρια του Instituto Affari Internazionali.
“Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν κλεισμένες στον εαυτό τους”, σημειώνει από την πλευρά του ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας Μάρκους Κάιμ. Συνέπεια: “Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς την αμερικανική ηγεσία”, καταλήγει ο Στεμπαστιάν Μαγιάρ, διευθυντής του Institut Jacques Delors.
Τα πράγματα ενδέχεται να γίνουν πιο εύκολα, όμως “δεν πρέπει να αναμένουμε μια ριζική αλλαγή”, προειδοποιεί το περιβάλλον των προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών.
“Το να πιστεύουμε σε μια επιστροφή στη χρυσή εποχή των διατλαντικών σχέσεων, σημαίνει ότι αγνοούμε την εξέλιξη των ΗΠΑ και το διεθνές πλαίσιο”, επισημαίνει ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αρνό Ντανζάν, ειδικός σε θέματα Άμυνας, προβλέποντας “ένα δύκολο ξύπνημα” μετά τη σύντομη ευφορία.
Η ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει και να ενισχύσει “τη στρατηγική της αυτονομία” για την οικονομία της και την ασφάλειά της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, υπογραμμίζουν διπλωμάτες και πολιτικοί επιστήμονες.
Όμως δεν είναι όλα ζοφερά: “Η σχέση θα γίνει πιο προβλέψιμη και πιο εποικοδομητική στο εμπόριο, το ΝΑΤΟ, το Ιράν, τη Μέση Ανατολή, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αν οι ΗΠΑ επιστρέψουν στη Συμφωνία του Παρισιού”, εκτιμά ο Μουζτάμπα Ράχμαν διευθυντής του Eurasia Group Europe.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαιώνει για την επιθυμία του να επαναφέρει τη χώρα του στη Συμφωνία του Παρισιού, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Εκτόνωση αναμένεται επίσης στις εμπορικές σχέσεις, όπου η Ουάσινγκτον είχε δημιουργήσει πολλούς εχθρούς.