Ντ.Τραμπ: Απαγόρευσε τις επενδύσεις σε εταιρείες που συνδέονται με τον κινεζικό Στρατό
«Η Κίνα εκμεταλλεύεται τους επενδυτές των Ηνωμένων Πολιτειών για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του στρατού της», τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Εκτελεστική εντολή η οποία απαγορεύει σε Αμερικανούς να επενδύουν σε εταιρίες που συνεργάζονται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας, υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με την εντολή, απαγορεύεται ρητά κάθε μορφή αγοράς ή επένδυσης σε εταιρίες που θα βοηθά στον εκσυγχρονισμό του PLA από τις 11 Ιανουαρίου του 2021, ενώ δίνεται η ευκαιρία σε Αμερικανούς να απεμπλακούν πλήρως από αυτές μέχρι το Νοέμβριο του 2021.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, στη σχετική λίστα υπάρχουν 31 εταιρείες. Το Bloomberg είχε δημοσιεύσει πάντως τον περασμένο Ιούνιο μια λίστα με 20 φίρμες, η οποία περιλαμβάνει εταιρείες σχεδιασμού αεροδιαστημικής, ναυπηγικές και κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και εταιρείες τεχνολογίας όπως η China Mobile Ltd. και η China Telecom Corporation.
Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας «εκμεταλλεύεται όλο και περισσότερο το κεφάλαιο των Ηνωμένων Πολιτειών, επιτρέποντας την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό στρατιωτικών, μυστικών και άλλων μηχανισμών ασφαλείας που συνεχίζουν να επιτρέπουν στη ΛΔΚ να απειλεί άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής. Παράλληλα, συνεχίζει να αναπτύσσει κακόβουλες δράσεις όπως η δυνατότητα κυβερνοεπιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτών της».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίζεται επίσης ότι το Πεκίνο «αναγκάζει» φαινομενικά ιδιωτικές εταιρείες να υποστηρίξουν τη στρατιωτική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, αντλώντας κεφάλαια με την πώληση χρεογράφων σε ξένες αγορές.
«Με αυτόν τον τρόπο, η ΛΔΚ εκμεταλλεύεται τους επενδυτές των Ηνωμένων Πολιτειών για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του στρατού της», υποστήριξε ο Τραμπ.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη απαγορεύσει στους Αμερικανούς να συνδιαλέγονται με δεκάδες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες «υποχρεώνονται από το Πεκίνο να παρέχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών, διευκολύνοντας έτσι το σκοπό της κατασκοπίας».
Κάτι πάντως που οι εταιρείες αρνούνται κατηγορηματικά.