Αυστραλία: Τουλάχιστον 39 αμάχους παραδέχτηκαν ότι «σκότωσαν παράνομα» οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας
Στελέχη των ειδικών δυνάμεων της Αυστραλίας «σκότωσαν παράνομα» τουλάχιστον 39 αμάχους και πρόσωπα που δεν συμμετείχαν σε εχθροπραξίες στο Αφγανιστάν παραδέχτηκε ανώτατος αξιωματικός της χώρας.
Οι αποκαλύψεις που έγιναν το 2017 από τηλεοπτικό δίκτυο στη χώρα, ξεκίνησαν έρευνα και τώρα δημοσιοποιείται το πόρισμά της.
«Από τον αφγανικό λαό, εξ ονόματος των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων, ζητώ ειλικρινά και ανεπιφύλακτα συγγνώμη» για «όλες τις αξιόμεμπτες ενέργειες από πλευράς αυστραλιανών στρατιωτικών», υπογράμμισε ο στρατηγός Ανγκους Κάμπελ.
«Ορισμένες περίπολοι περιφρόνησαν τον νόμο, κανόνες παραβιάστηκαν, ιστορίες επινοήθηκαν, ψέματα ειπώθηκαν, αιχμάλωτοι δολοφονήθηκαν», συνέχισε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου.
Σε δίκη για εγκλήματα πολέμου οι κατηγορούμενοι
Τα 25 μέλη των ειδικών δυνάμεων που κατηγορούνται για τις πράξεις αυτές σε 23 συμβάντα «σπίλωσαν» ηθικά το σύνταγμά τους, τις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις και την πατρίδα τους, πρόσθεσε, τονίζοντας πως θα προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκες για εγκλήματα πολέμου.
Πρόκειται κυρίως για στελέχη της λεγόμενης Special Air Service (SAS). Ορισμένα από αυτά υπηρετούν ακόμη στον στρατό, είπε ο ανώτατος αξιωματικός.
Σε αυτόν τον «επονείδιστο απολογισμό» συμπεριλαμβάνονται περιπτώσεις στις οποίες «νέα μέλη περιπόλων» φέρονται «να εξαναγκάστηκαν να πυροβολήσουν αιχμαλώτους, για να διαπράξουν τον πρώτο τους φόνο», μια «φρικαλέα πρακτική γνωστή με την ονομασία ‘blooding’», αποκάλυψε επίσης ο στρατηγός Κάμπελ.
Αξίωσε να ανακληθούν τα παράσημα που είχαν απονεμηθεί σε κάποια μέλη των ειδικών δυνάμεων που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν από το 2007 ως το 2013. Μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, πάνω από 26.000 Αυστραλοί στρατιωτικοί στάλθηκαν στο Αφγανιστάν, όπου πολέμησαν στο πλευρό των αμερικανικών και των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον των Ταλιμπάν, της Αλ Κάιντα και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων.
Οι «φάκελοι του Αφγανιστάν»: Σκότωσαν 6χρονο και άμαχο για να αδειάσει θέση σε ελικόπτερο
Οι μάχιμες μονάδες της Αυστραλίας εγκατέλειψαν τη χώρα της Ασίας το 2013. Έκτοτε, ήρθαν στο φως μαρτυρίες για συχνά βάρβαρες πράξεις επίλεκτων μελών μονάδων των ειδικών δυνάμεων.
Μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει πολύ σοβαρές κατηγορίες σε βάρος στελεχών του αυστραλιανού στρατού, όπως η περίπτωση αμάχου που τουφεκίστηκε για να αδειάσει μια θέση σε ελικόπτερο, ή εκείνη ενός εξάχρονου παιδιού που έπεσε νεκρό κατά τη διάρκεια εφόδου σε σπίτι. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας τα προηγούμενα χρόνια στρεφόταν εναντίον όσων καταμήνυαν τέτοιες φρικαλεότητες και η αστυνομία εναντίον δημοσιογράφων που έφερναν στο φως τις υποθέσεις.
Ξέσπασε τεράστιο σκάνδαλο το 2017, όταν το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ABC έφερε στο φως τους «Φακέλους του Αφγανιστάν», έρευνα που αποκάλυπτε κατηγορίες σε βάρος στελεχών των αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων για δολοφονίες άοπλων αλλά και παιδιών στην εμπόλεμη χώρα.
Η έφοδος στο ABC
Η αστυνομία είχε αντιδράσει στις αποκαλύψεις αρχίζοντας να διενεργεί έρευνα σε βάρος δύο δημοσιογράφων του ABC, του Ντάνιελ Όουξ και του Σαμ Κλαρκ, που βάρυναν υποψίες ότι είχαν στα χέρια τους απόρρητο υλικό. Είχε γίνει ακόμη και έφοδος στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου στο Σίδνεϋ, προτού η έρευνα να μπει στο αρχείο.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον συνομίλησε με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι πριν από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνας, ανέφερε πηγή ενημερωμένη σχετικά. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μόρισον είχε προειδοποιήσει πως το πόρισμα περιέχει «δύσκολα και σκληρά νέα για τους Αυστραλούς». Στη χώρα της Ωκεανίας, ο στρατός αποτελεί αντικείμενο λατρείας για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.