Ο Μόζες Χακομπιάν ήταν αρχηγός του Γενικού Ρπιτελείου Στρατού της Αρμενίας και διοίκησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη διάρκεια του πολέμου στο Αρτσάχ.

Σε δηλώσεις του προέβη σε αποκαλύψεις για το πώς κατάφεραν τα τουρκικά UAV να ξεπεράσουν το ηλεκτρονικό φράγμα που είχαν στήσει οι Αρμένιοι.

Η Αρμενία ζήτησε και έλαβε το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Pole-21 από την Ρωσία το οποίο τους βοήθησε να σταματήσουν τις πτήσεις των τουρκικών UAV για 4 ημέρες.

Όμως εν συνεχεία οι Τούρκοι κατάφεραν να εξουδετερώσουν με αντι-αντίμετρα (ECCM)  το Pole-21 αποδεικνύοντας την ευελιξία του τουρκικού UAV Bayraktar TB2, αλλά και την ικανότητα των Τούρκων στον ηλεκτρονικό πόλεμο, όπως λέει.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα και σταχειολογόντας ο στρατηγός αναφέρθηκε για τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας που έχουν ένα κέντρο πληροφοριών και μία από τις μονάδες του έχει αποστολή να αποπροσανατολίζει τον εχθρό. Πρόκειται δηλαδή για διαρροή ψεύτικων πληροφοριών. Αλλά υπάρχει μία αρχή. Το 30% να είναι ψεύτικες και το υπόλοιπο να είναι αληθινές. Αλλά εμείς φτάσαμε να έχουμε ψεύτικες πληροφορίες περισσότερο του 100%.”

Πρόσθεσε πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μετά από την τριμερή συμφωνία των ηγετών Αρμενίας Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν, πολλοί δεν μπορούσαν και ακόμη δεν μπορούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο υπογράφτηκε αυτό το έγγραφο.

¨Η κινητοποίηση δεν εξελίχθηκε αποτελεσματικά στη διάρκεια του πολέμου. Ως τις 30 Οκτωβρίου είχε γίνει το 70% της κινητοποίησης στη δημοκρατία του Αρτσάχ και το 52% στη Δημοκρατία της Αρμενίας, ενώ έπρεπε να είχε εκτελεστεί εντός 48 ωρών από την έναρξη του πολέμου.

Την 3η μέρα του πολέμου, ο πρωθυπουργός της χώρας εξέδωσε εντολή να σταματήσει η προμήθεια κανονικών στρατευμάτων και να συμπληρωθεί με εθελοντικά αποσπάσματα.

Στην 5η μέρα του πολέμου είχαμε ήδη 1.500 ανθρώπους που είχαν φύγει, τους οποίους απομονώσαμε ώστε να μην έρθουν στην Αρμενία και εξαπλώσουν πανικό.

Αποτύχαμε στα δεξιά και στα αριστερά πλευρά μας.αυτές οι στρατιωτικές μονάδες επρόκειτο να πληρωθούν με στρατεύματα από το Καραμπάχ και το Στεπανακέρτ όπου η στρατολόγηση έφτασε στο 32% και από την δημοκρατία της Αρμενίας όπου η στρατολόγηση δεν ολοκληρώθηκε.

Μετά από την επανάσταση η σύνθεση του υπουργείου Αμύνης και του Γενικού Επιτελείου σχεδόν διπλασιάστηκε (98%), ενώ ο αριθμός των στρατιωτικών που αν ήταν απαραίτητο θα πολεμούσαν μειώθηκε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ