Εγκρίθηκαν οι κυρώσεις στην Τουρκία από την αμερικανική Γερουσία – Ποιες είναι
Πέρασαν από την αμερικανική Γερουσία οι κυρώσεις για την Τουρκία, καθώς ψήφισε τον αμυντικό προϋπολογισμό.
Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε τον νόμο που αφορά τον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών και περιλαμβάνει πρόνοια για την επιβολή κυρώσεων, έστω χαμηλού επιπέδου, στην Τουρκία, για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Ο νόμος ψηφίστηκε και σε τριάντα ημέρες από την υπογραφή του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποχρεώνεται να επιβάλει 5 από τις 12 κυρώσεις του νόμου CAATSA.
Για να καταστεί αυτό εφικτό απαιτούνταν οι ψήφοι ενισχυμένης πλειοψηφίας, συγκεκριμένα των 60 από τους 100 γερουσιαστές.
Ο πρόεδρος Ν.Τραμπ είχε θέσει συμβολικό βέτο στο νομοσχέδιο, όχι για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όπως αναφέρουν οι γνωστές άσχετες ανταποκρίσεις (και αντιγραφές ανταποκρίσεων από τις ΗΠΑ), αλλά για επιμέρους προβλέψεις του συνολικού νομοσχεδίου για την άμυνα που απλώς περιελάμβαναν και αυτές τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Οι αντιρρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν σχετίζονται με το θέμα των τουρκικών κυρώσεων, αλλά έχουν να κάνουν με ορισμένες άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις αλλά και νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένα από τα οποία, όπως είναι γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί ένα ανοιχτό μέτωπο.
Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος Ν.Τραμπ, τον περασμένο Οκτώβριο κατηγόρησε με επιστολή του τη Τουρκία για «υπονόμευση του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ».
Η επιστολή που εστάλη στην πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι οι τουρκικές ενέργειες στη Συρία και γύρω από τη Συρία, υπονομεύουν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει επίσης ότι η κατάσταση αυτή «συνεχίζει να αποτελεί μια ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Συνεπώς έχω αποφασίσει ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί με την εκτελεστική εντολή 13894 με σεβασμό στην κατάσταση στη Συρία», καταλήγει η επιστολή Τραμπ.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή Τραμπ:
«Η κατάσταση στη Συρία και ειδικά οι ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις στα βορειοανατολικά της Συρίας, υπονομεύουν την επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την Συρία, βάζει σε κίνδυνο άμαχο πληθυσμό και απειλεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή αποτελώντας μια έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Επομένως αποφάσισα ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την υπ. αριθμ. 13894 εκτελεστική εντολή όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία».
Η τελική υπερψήφισή του από την Γερουσία ήταν βέβαιη αφού δεν γινόταν να μείνει χωρίς προϋπολογισμό το Πεντάγωνο.
Οι κυρώσεις επιβάλλονται στον πρόεδρο της διεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), Ισμαϊλ Ντεμίρ και κατά τριών ακόμη μελών του οργανισμού.
Επίσης, περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην SSB, για νέα συμβόλαια αμυντικού υλικού.
Τα νυν συμβόλαια θα εξακολουθήσουν να εκτελούνται κανονικά.
Το ερώτημα είναι γιατί να υπογράψουν νέα συμβόλαια οι Τούρκοι με την ΗΠΑ αφού δεν θα εκτελούνται.
Το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί πριν το αρχικό βέτο του Ν.Τραμπ στις 11 Δεκεμβρίου από την αμερικανική Γερουσία και περιλαμβάνει κυρώσεις κατά του ρωσογερμανικού αγωγού Nord Stream 2 και της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.
Το νομοσχέδιο με προϋπολογισμό 740 δισεκατομμύρια δολάρια περιλαμβάνει επίσης την απόσυρση 12.000 στρατιωτών από τη Γερμανία και προβλέπει περαιτέρω πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία, καθώς και απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ.