Υεμένη: Μαίνονται οι συγκρούσεις στη Μαρίμπ
Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Υεμένη, καθώς ξανάρχισαν οι σφοδρές μάχες μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση.
Ένας εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, υποστήριξε αργά το απόγευμα της Παρασκευής ότι η πολεμική αεροπορία του κινήματος έπληξε το διεθνές αεροδρόμιο Άμπα της Σαουδικής Αραβίας καθώς και την Αεροπορική Βάση του Βασιλιά Χαλίντ, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τις επιθέσεις αυτές από το Ριάντ.
Η ένταση των συγκρούσεων είχε μειωθεί τους τελευταίους μήνες στην Υεμένη, όμως οι μάχες ξανάρχισαν με σφοδρότητα στην περιοχή του Μαρίμπ, στα βόρεια, μετά τις 8 Φεβρουαρίου. Οι Χούθι, εκτός από την επίθεσή τους στο Μαρίμπ, πλήττουν επίσης στόχους στη Σαουδική Αραβία, τη χώρα που από το 2015 έχει τεθεί επικεφαλής του στρατιωτικού συνασπισμού που στηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης.
Μια κυβερνητική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί «δεκάδες άνθρωποι» και από τις δύο πλευρές. Τα περισσότερα θύματα όμως ήταν Χούθι που σκοτώθηκαν από αεροπορικά πλήγματα. Την Πέμπτη, οι αντάρτες έπληξαν με βαλλιστικό πύραυλο ένα προάστιο της Μαρίμπ, σκοτώνοντας οκτώ στρατιώτες και τραυματίζοντας πολλούς άλλες, σύμφωνα πάντα με αυτήν την πηγή.
Άλλες στρατιωτικές, κυβερνητικές πηγές, είπαν ότι η σαουδαραβική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε πολλές επιθέσεις εναντίον θέσεων των Χούθι κοντά στη Μαρίμπ, σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες σε οκτώ οχήματα τα οποία προέρχονταν από την πρωτεύουσα Σαναά.
Στη Μαρίμπ, οι κυβερνητικές δυνάμεις ζήτησαν τη στήριξη των τοπικών φυλών, ανέφεραν οι κάτοικοι.
Η περιοχή αυτή είναι μια από τις λίγες που παραμένουν ακόμη υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, αφού το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης ελέγχεται από τους Χούθι.
Παρά την επανέναρξη των μαχών, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι από την επόμενη εβδομάδα οι Χούθι θα αφαιρεθούν από τη «μαύρη λίστα» των «τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως είχε αποφασίσει τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Η απόφαση της Ουάσινγκτον θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη.
Η απόφαση του Τραμπ είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς θα καθίστατο απαγορευτική η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Υεμένης. «Ακούσαμε τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών, των ανθρωπιστικών οργανώσεων και μελών και των δύο πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κογκρέσο, σύμφωνα με τις οποίες η ένταξη αυτή (των Χούθι στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων) θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για την πρόσβαση των Υεμενιτών σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και καύσιμα», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επισήμαναν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να συνεργάζονται με τους Χούθι, αφού κυβερνούν ντε φάκτο ένα μεγάλο μέρος της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Σαναά. Ο χαρακτηρισμός των Χούθι ως «τρομοκρατών» θα είχε ως αποτέλεσμα να διωχθούν ποινικά στις ΗΠΑ όσοι έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί τους.