Τον «κώδωνα» του κινδύνου για εμφύλιο πόλεμο στην Γαλλία «κρούουν» δύο χιλιάδες Γάλλοι στρατιωτικοί, οι οποίοι στέκονται στο πλευρό των Γάλλων εν αποστρατεία αξιωματικών που είχαν στείλει παρόμοια επιστολή πριν από λίγες ημέρες. 

Με επιστολή τους οι εν ενεργεία στρατιωτικοί προειδοποιούν τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν ότι διακυβεύεται η «επιβίωση» της Γαλλίας επειδή ο ίδιος φέρεται να έχει κάνει «παραχωρήσεις» στους ισλαμιστές στην χώρα.

Η επιστολή προς την γαλλική κυβέρνηση 

«Οι εν αποστρατεία ανώτεροι μας είχαν απόλυτο δίκιο, διότι όντως βλέπουμε βία στις πόλεις μας, βλέπουμε ορισμένες κοινότητες να κυριαρχούν στο δημόσιο τομέα με την παρουσία τους, βλέπουμε το μίσος ενάντια στη Γαλλία και στην ιστορία της να γίνεται ο κανόνας», τονίζει η νέα επιστολή.

Οι εν ενεργεία Γάλλοι στρατιωτικοί μιλούν για «κατάσταση εμφυλίου πολέμου στη χώρα, η οποία κλιμακώνεται συνεχώς».

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι «θα υπάρξει πιθανότατα εμφύλιος πόλεμος στη χώρα και στην περίπτωση αυτή ο στρατός θα επιχειρήσει να διατηρήσει την τάξη», κάνοντας σαφή υπόμνηση στο ρόλο των γαλλικών δυνάμεων. Οι υπογράφοντες παρέμειναν ανώνυμοι επειδή, «όπως και οι υπογράφοντες της προηγούμενης επιστολής, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο νομικών κυρώσεων από τα στρατοδικεία».

Αναφέρουν επίσης ότι προέρχονται από όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων και ότι ορισμένοι είχαν αποκτήσει πολεμική εμπειρία στο Αφγανιστάν, το Μάλι και την Κεντρική Αφρική.

Οι εν ενεργεία Γάλλοι στρατιωτικοί παραπονούνται ότι σε αυτήν την ήπειρο σκοτώθηκαν στρατιώτες στον αγώνα κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού, ενώ η κυβέρνηση στο γαλλικό έδαφος κάνει συνεχώς παραχωρήσεις.

Στηλιτεύουν με σαφήνεια τα «εγκαταλελειμμένα προάστια», στα οποία διαπιστώνουν «συμβιβασμούς με παραβάτες» .

«Μερικοί από εμάς αντιμετωπίσαμε εχθρικά πυρά στο Αφγανιστάν, το Μάλι, την Κεντρική Αφρική και αλλού. Μερικοί από εμάς έχουν χάσει τους συναδέλφους τους. Στη γη μας, μερικοί από εμάς όμως είδαμε άλλου τύπου εχθρικά πυρά. Πρόκειται για τα πυρά του ακραίου ισλαμισμού στον οποίο δώσατε προνόμια.

Υπομείναμε τις προσπάθειες οργάνωσης πολλών θρησκευτικών κοινοτήτων. Για αυτές τις θρησκευτικές κοινότητες, η Γαλλία δεν σημαίνει τίποτα, παρά μόνο γελοιοποίηση, ταπείνωση και ακόμη και περισσότερο μίσος.

Βλέπουμε τη βία στις πόλεις μας. Βλέπουμε ότι ο σεχταρισμός έχει λάβει διαστάσεις σε δημόσιους χώρους και σε δημόσιες συζητήσεις. Βλέπουμε ότι το μίσος εναντίον της Γαλλίας και της ιστορίας της έχει γίνει ο κανόνας», καταλήγει μεταξύ άλλων η επιστολή τους.

Σε μια πρώτη αντίδραση  ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanen είπε ότι η ανώνυμη επιστολή εν  ενεργεία στρατιωτικών, δεν είναι μια τολμηρή πράξη.

«Μιλάμε για ανώνυμα άτομα. Αυτό είναι το θάρρος τους ; ανώνυμα; Όταν θέλετε να ασχοληθείτε με την πολιτική, παρουσιάζετε την υποψηφιότητά σας στις εκλογές. Εγώ όταν ήμουν δυσαρεστημένος με αυτό που συνέβαινε, πήγαινα στις κάλπες, και σε μια δημοκρατική χώρα, η επιλογή είναι η προσφυγή στον λαό, όχι όμως όπως φαίνεται για κάποιους στρατιωτικούς … Πόσο γελοία είναι αυτή η “γενναία” κοινωνία, η οποία δίνει φωνή σε ανώνυμους ανθρώπους;», δήλωσε ο Darmanen.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ