Διάσκεψη ΟΗΕ: Δεν υπεγράφη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων
Οι συνομιλίες της τελικής διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών που αφορά στην πρώτη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων ήταν άκαρπες καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία, αφού το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία εμπόδισαν την υπογραφή συνθήκης.
Παρά τις υψηλές προσδοκίες και τη συνολική αισιοδοξία από την πλευρά των ακτιβιστών για τον έλεγχο των όπλων, οι συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν και τα 193 μέλη του ΟΗΕ, διεκόπησαν απότομα την Πέμπτη, αφήνοντας την ευθύνη για την υπογραφή συνθήκης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να δεχθούν το περιεχόμενο της συνθήκης καθώς αυτό απειλεί τη δυνατότητά τους να υπερασπιστούν τα εδάφη τους. Και οι τρεις χώρες υπόκεινται σε κάποιας μορφής εμπάργκο όπλων και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.
Αφού εισακούστηκαν οι ενστάσεις, πολλά κράτη ζήτησαν την έγκριση μιας συμφωνίας με βάση την πλειοψηφία. Το Μεξικό δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος σαφής ορισμός της συναίνεσης, ενώ η αντιπροσωπεία από το Νότιο Σουδάν, που αποκάλεσε τη συνθήκη «σωτήρια», συμφώνησε επίσης για την υπογραφή της .
Ωστόσο, η ρωσική αντιπροσωπεία διαφώνησε λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μια συνθήκη που αγνοεί τη φωνή της μειονότητας.
Αυτή, θα είναι η πρώτη διεθνής συνθήκη που θα περάσει ρυθμίσεις σχετικά με το εκτιμώμενο 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκόσμιο εμπόριο όπλων και θα επιδιώξει τη διακοπή της εξαγωγής όπλων εάν αυτά προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ομάδες που σχετίζονται με τον έλεγχο των όπλων εξέφρασαν την απογοήτευσή τους όταν οι προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας απέβησαν άκαρπες.
«Ο κόσμος κρατείται όμηρος από τρεις χώρες», είπε η Άννα Μακντόναλντ, επικεφαλής του ελέγχου όπλων της Oxfam. «Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στις χώρες όπως το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα να υπαγορεύουν στον υπόλοιπο κόσμο τι ρυθμίσεις θα πρέπει να υπάρχουν σχετικά με το εμπόριο των όπλων».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε «βαθύτατα απογοητευμένος» από την ανεπαρκή έκβαση των συνομιλιών.
Η αντιπροσωπεία της Κένυας ζήτησε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να προβεί στην υπογραφή συνθήκης με ψηφοφορία, το συντομότερο δυνατό, κάτι που εκτιμάται ότι πιθανώς θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr