Λίβυος αξιωματούχος: Το μνημόνιο που υπέγραψαν η Τουρκία & η Λιβύη είναι άκυρο
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του λιβυκού Κοινοβουλίου Αμπντέλ Μονέιμ αλ Γιασίρ, έβαλε με δήλωσή του «βόμβα» στις τουρκικές επιδιώξεις στη Μεσόγειο και κατ’ επέκταση στη βόρεια Αφρική, καθώς τόνισε πως το μνημόνιο που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών είναι άκυρο.
Με ανάρτησή του στο facebook, ο Λίβυος αξιωματούχος σχολίασε πως το κείμενο που υπεγράφη ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα μνημόνιο κατανόησης.
«Τα μνημόνια κατανόησης δεν είναι συμφωνίες και δεν είναι δεσμευτικά και εάν δεν μετατραπούν σε συμφωνίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, θεωρούνται άκυρα» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «αυτό που συνέβη στα Ηνωμένα Έθνη δεν ήταν η έγκριση αυτών των σημειώσεων, αλλά απλώς ειδοποίηση, όχι έγκριση. Από όλα τα πρότυπα, καμία προσωρινή κυβέρνηση, ακόμη και ένα Κοινοβούλιο σε μεταβατική περίοδο, δεν έχει το δικαίωμα να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες».
Ο Αμπντέλ Μονέιμ αλ Γιασίρ δεν παρέλειψε επίσης να θέσει το ερώτημα: «Γνωρίζουν αυτοί που υπερασπίζονται την παραμονή των Τούρκων στη Λιβύη ότι οι Τούρκοι είναι ο λόγος για τον εκτοπισμό μεγάλου αριθμού φυλών της Λιβύης από τον Βορρά προς τον λιβυκό Νότο και τις γειτονικές χώρες;».
Την ίδια στιγμή, γαλλικό δημοσίευμα προειδοποιούσε χθες για τις προσπάθειες της Τουρκίας να τορπιλίσει τη σταθεροποίηση στη βορειοαφρικανική χώρα. Η καθυστέρηση και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα έγγραφα για τη διοργάνωση των γενικών εκλογών στη Λιβύη κατά το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, απειλούν την αναβολή τους, μετέδιδε το Radio France International.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο λόγος για το εμπόδιο είναι η έλλειψη δέσμευσης για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων του διαλόγου της Γενεύης, που προβλέπει κυρίως την απόσυρση των μισθοφόρων και τη διάλυση των ένοπλων πολιτοφυλακών».
Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη είναι νόμιμη. Και με δεδομένο αυτό, η διοργάνωση των εκλογών πριν από το τέλος του έτους φαντάζει απίθανη, «επιβεβαιώνοντας συγχρόνως ότι η προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα ή τη δύναμη να αναγκάσει την απόσυρση ξένων μισθοφόρων, οι οποίοι, όπως, φαίνεται δείχνουν να περιμένουν την εγκατάσταση της επόμενης εκλεγμένης κυβέρνησης».