ΗΠΑ: Ζήτησαν την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη
Τη στήριξή του στη νέα μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, στη συνάντηση που είχε στην Τρίπολη με τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και την επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας Νάιλα αλ Μανγκούς.
«Ο στόχος των ΗΠΑ είναι μια κυρίαρχη, σταθερή και ενωμένη Λιβύη, χωρίς ξένη ανάμιξη», είπε ο Τζόι Χουντ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Μανγκούς.
«Οι ΗΠΑ αντιτάσσονται σε κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και σε κάθε ξένη στρατιωτική παρέμβαση. Είμαστε κατά των ξένων μαχητών» στη Λιβύη, συνέχισε. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 20.000 μισθοφόροι και ξένοι στρατιώτες βρίσκονται ακόμη στη Λιβύη.
Μεταξύ αυτών είναι Τούρκοι στρατιωτικοί και μισθοφόροι από τη Ρωσία, το Σουδάν και το Τσαντ.
«Προτρέπουμε όλες τις πλευρές, Λίβυους και ξένους, να εφαρμόσουν πλήρως την κατάπαυση του πυρός. Αυτό περιλαμβάνει και την αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων», επέμεινε ο Τζόι Χουντ.
Η Λιβύη προσπαθεί να βάλει τέλος σε μια δεκαετία χάους και συγκρούσεων, που σημαδεύτηκε από αιματηρές εχθροπραξίες και την ύπαρξη δύο αντιπάλων κυβερνήσεων, στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της.
Η συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφτηκε το περασμένο φθινόπωρο εξακολουθεί να τηρείται απ’ όλους. Η νέα μεταβατική κυβέρνηση, υπό τον επιχειρηματία Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, έχει ως στόχο να ενώσει τους θεσμούς, να βάλει τέλος στις συγκρούσεις και να οδηγήσει τη χώρα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, στις 24 Δεκεμβρίου.
«Η συμφωνία για τον οδικό χάρτη που οδηγεί στις εκλογές του Δεκεμβρίου είναι πολύ σημαντική για την εθνική συμφιλίωση», εκτίμησε ο Χουντ.
Από την πλευρά της, η αλ Μανγκούς «χαιρέτισε τον ρόλο της νέας κυβέρνησης» των ΗΠΑ στη διευθέτηση της λιβυκής κρίσης και το γεγονός ότι η ίδια υποδέχτηκε έναν τόσο υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, κάτι που συμβαίνει «για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια».
Επανέλαβε επίσης το αίτημα της Τρίπολης για την αποχώρηση των ξένων μαχητών από το λιβυκό έδαφος.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια έκθεσή που υπέβαλε στα μέσα Μαΐου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφέρει ότι δεν παρατηρείται «καμία μείωση του αριθμού των ξένων μαχητών ή της δραστηριότητάς τους» στην κεντρική Λιβύη, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.