Ο Σεργκέι Σοϊγκού γνωστοποίησε ότι η Ρωσία σύντομα θα αποκτήσει αυτόματα ρομπότ για στρατιωτική χρήση.

«Αυτά δεν είναι απλά σε πειραματικό επίπεδο αλλά ρομπότ που θα μπορούσαν να προβληθούν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αφού έχουν την ικανότητα να πολεμούν αυτόνομα» δήλωσε ο υπουργός στο ρωσικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Zvezda κατά τη διάρκεια του φόρουμ «Νέα Γνώση».

«Έγινε μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη των όπλων του μέλλοντος» πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Τα ρομπότ, τα οποία λέγεται ότι είναι σε θέση να έχουν ανεξάρτητη πρόσβαση σε μια ενδεχόμενη μάχη, αποτελούν μέρος του νέου υπερσύγχρονου οπλοστασίου στο οποίο επικεντρώνεται επί του παρόντος ο ρωσικός στρατός.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σοϊγκού δεν κατονόμασε συγκεκριμένα ονόματα τέτοιου τύπου όπλων όταν αναφέρθηκε στο θέμα των ρομπότ. Ωστόσο, η Ρωσία έχει ήδη παρουσιάσει μια ποικιλία αυτόνομων και ημιαυτόνομων μηχανών, μερικά από τα οποία έχουν μπει ήδη στο πεδίο της μάχης.

Ένα χαρακτηριστικό είναι το Uran-9, ένα σύστημα ρομποτικών όπλων πολλαπλών χρήσεων που μοιάζει με μια μικρή δεξαμενή εξοπλισμένη με πιστόλι 30mm, αρκετούς πυραύλους και τέσσερις πυραύλους κατά τεθωρακισμένων. Είναι σχεδιασμένο για αναγνώριση και υποστήριξη πυρών ενώ μπορεί να βοηθήσει στρατιώτες στο πεδίο της μάχης για να ελαχιστοποιήσει τα πιθανά θύματα.

Άλλο μοντέλο στη σειρά Uran είναι μια αυτόνομη μονάδα αποναρκοθέτησης που ονομάζεται Uran-6. Πρόκειται για ένα ρομπότ σαν μπουλντόζα που ζυγίζει έως και έξι τόνους και έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί ασφαλή περάσματα για στρατιώτες που περπατούν στα ναρκοπέδια.

Ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε σύντομα να δημιουργήσει κόμη πιο ισχυρές ρομποτικές πολεμικές μηχανές: οι μηχανικοί του εργάζονται επί του παρόντος σε αυτόνομα συστήματα με βάση τα τανκ T-72 και T-14 Armata ικανά να μεταφέρουν βαριά όπλα. Το καλοκαίρι του 2020, το T-14 Armata πέρασε από μια δοκιμή όπου η τεχνητή νοημοσύνη του εντόπισε με επιτυχία διάφορους στόχους σε δύσκολο έδαφος, ενώ μάλιστα λειτουργούσε χωρίς πλήρωμα.

Παράλληλα, το ναυτικό οπλοστάσιο της Ρωσίας πρόκειται να ενισχυθεί με τα λεγόμενο Poseidon. Πρόκειται για ρομποτικά μίνι υποβρύχια με πυρηνική ικανότητα με μικροσκοπικό πυρηνικό αντιδραστήρα που μπορεί να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές. Ο στρατός δημοσίευσε τις πρώτες δοκιμές του για το υποβρύχιο drone το 2019. Το αυτόνομο υποβρύχιο μπορεί αργά να προσεγγίσει το εχθρικό έδαφος βαθιά υποβρύχια με χαμηλή ταχύτητα.

Τα ρομπότ ωστόσο, δεν είναι η μόνη τεχνολογία αιχμής στη διάθεση του ρωσικού στρατού. Σύμφωνα με τον Σοϊγκού η Μόσχα σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει και όπλα λέιζερ. «Αυτό ήταν επιστημονική φαντασία πριν από 20 χρόνια» είπε ο υπουργός για να προσθέσει ότι τώρα «αυτή είναι η πραγματικότητα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ