Η Τουρκία ενοχοποιείται εμμέσως από έκθεση του ΟΗΕ πως χρησιμοποίησε εξοπλισμένα  UAV για να πλήξει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ την περίοδο που προέλαυναν προς την Τρίπολη της Λιβύης.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στρατεύματα στη Λιβύη. Τα αυτόνομα αεροσκάφη οπλισμένα με εκρηκτικές συσκευές ενδέχεται να επιχείρησαν στη Λιβύη στις μάχες του 2020.

Η έκθεση εξηγεί το λόγο που οι αντικυβερνητικοί μαχητές του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό τον στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ υποχώρησαν τον περασμένο Μάρτιο μετά από μια ανεπιτυχή επίθεση στην Τρίπολη, όταν συνάντησαν ένα σμήνος από τηλεκατευθυνόμενα drone.

«Κυνηγήθηκαν» από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και «θανατηφόρα αυτόνομα όπλα. Οι μαχητές του Xαφτάρ δεν είχαν εκπαίδευση να αντιμετωπίσουν αυτά τα όπλα, ούτε είχαν κίνητρα να υπερασπιστούν την αποτελεσματική χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας και υποχώρησαν σε αταξία», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ και συνεχίζει: «Ενώ βρίσκονταν σε υποχώρηση, υπέστησαν συνεχή παρενόχληση από τα ρομπότ δολοφόνους. Δεν είναι σαφές εάν τα αεροσκάφη ήσαν σε επαφή με ανθρώπινους ελεγκτές κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων ή εάν ήταν άμεσα υπεύθυνοι για τυχόν θύματα ή θανάτους».

Εάν λειτουργούσαν αυτόνομα, το σενάριο που περιγράφεται στην έκθεση πιθανότατα θα σηματοδοτήσει ένα τρομακτικό ορόσημο: Το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό αληθινά ανεξάρτητων ρομπότ που επιτίθενται σε ανθρώπους στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, η έκθεση δεν προσδιορίζει σε ποιο επίπεδο αυτονομίας λειτουργούσαν τα ρομπότ.

Τα αεροσκάφη ήταν τύπου quadcopter εξοπλισμένα με κάμερες και μεταφέρουν μικρές εκρηκτικές συσκευές. Εντοπίζουν στόχους και βουτούν από τον αέρα και ανατινάσσονται όταν προσκρούουν. Οι συσκευές που εντοπίστηκαν στη Λιβύη ήταν «πυρομαχικά Kargu-2», που αναπτύχθηκαν στο πεδίο της μάχης της Λιβύης από τις τουρκικές δυνάμεις που συμμάχησαν με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που υποστηρίζονταν από τον ΟΗΕ και με βάση την Τρίπολη.

Η ανάπτυξή τους, σημείωσε η έκθεση του ΟΗΕ, παραβιάζει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 2011 που απαγορεύει στα κράτη μέλη να εμπλακούν στην άμεση ή έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά όπλων στη χώρα. Η μετάβαση σε αυτόνομα όπλα έχει προβλεφθεί από αναλυτές εδώ και χρόνια και οι εκκλήσεις έχουν επιβάλει απαγόρευση τέτοιων συσκευών.

Αντιδράσεις για τα Killer Robots

Μεγάλη είναι και η εκστρατεία για να σταματήσει το Killer Robots από συνασπισμό ακτιβιστών ειρήνης, επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς που πιέζουν τα Ηνωμένα Έθνη να υιοθετήσουν μια διεθνή απαγόρευση. «Τα τρέχοντα συστήματα που βασίζονται στη μηχανική μάθηση δεν μπορούν να διακρίνουν αποτελεσματικά έναν αγρότη από έναν στρατιώτη», έγραψε ο αναλυτής ασφαλείας Zachary Kallenborn στο Bulletin of the Atomic Scientists την περασμένη εβδομάδα και συμπλήρωσε: «Οι αγρότες μπορεί να κρατήσουν ένα τουφέκι για να υπερασπιστούν τη γη τους, ενώ οι στρατιώτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια τσουγκράνα για να χτυπήσουν τα drone».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ