Οι βάσεις στις οποίες είναι αποθηκευμένα τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αποκαλύφθηκαν σε άρθρο γερμανικής εφημερίδας.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Αμβούργου δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ έχουν 100 βόμβες πυρηνικών αεροσκαφών στις βάσεις τους στην Ευρώπη και την Τουρκία.

Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Ινστιτούτο Μελετών Ειρήνης και Πολιτικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου (ISFH), αναφέρεται πως η…μοιρασιά γίνεται με 20 σε καθεμία από τις παρακάτω:

-Büchel στη Γερμανία

-Kleine Brogel στο Βέλγιο,

-Volkel στην Ολλανδία

-Aviano και Ghedi στην Ιταλία και

-Incirlik στην Τουρκία

Δονήσεις στην Γερμανία

Τονίστηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες σχετικά με την παρουσία πυρηνικών όπλων στη χώρα, ενώ ειδικοί δήλωσαν ότι ο αριθμός των πυρηνικών βομβών που βρέθηκαν στο γερμανικό έδαφος ήταν 20.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία απαιτούν να αφαιρεθούν τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ από τη χώρα εδώ και χρόνια. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η πλειονότητα των Γερμανών υποστηρίζει την απομάκρυνση αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων έχει τεθεί σε ισχύ χωρίς γερμανική υπογραφή από τον Ιανουάριο! Το διεθνές σύμφωνο έχει επικυρωθεί από 51 κράτη, αν και κανένα δεν είναι πυρηνική δύναμη. Η Γερμανία, η οποία φιλοξενεί αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές, δεν έχει υπογράψει.

Η συνθήκη του ΟΗΕ για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων (TPNW) απαγορεύει στους υπογράφοντες να παράγουν, να αποθηκεύουν, να πωλούν και να χρησιμοποιούν πυρηνικά όπλα. Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), στην οποία απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2017, το χαιρέτισε ως «ορόσημο».

Οι προσπάθειες για τον πυρηνικό αφοπλισμό έχουν σταματήσει τα τελευταία χρόνια. Λίγες μόνο δυνάμεις διαθέτουν 13.400 πυρηνικές κεφαλές. Περίπου το 90% ανήκει στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ενώ το υπόλοιπο μοιράζεται μεταξύ Κίνας, Γαλλίας, Βρετανίας, Πακιστάν, Ινδίας, Βόρειας Κορέας και πιθανώς Ισραήλ.

Οι κύριες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου μέχρι στιγμής αρνούνται να επικυρώσουν την Συνθήκη, όπως και τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που θεωρούν τα ατομικά όπλα απαραίτητα για λόγους αποτροπής. Το ΝΑΤΟ επέμεινε ότι όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, θα παραμείνει πυρηνική συμμαχία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ