Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη φυλών στο Νότιο Νταρφούρ, στο νοτιοδυτικό Σουδάν είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 36 ανθρώπων.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα στη φυλή Φαλάτα και την αραβική φυλή Ταΐσα στο Ουμ Νταφούκ, κοντά στα σύνορα με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπως δήλωσαν στο AFP αυτόπτες μάρτυρες και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σήμερα το πρωί, η κατάσταση «σταθεροποιήθηκε» σύμφωνα με το Suna.

Προς το παρόν τα αίτια του επεισοδίου αυτού δεν έχουν διευκρινιστεί, αλλά οι συγκρούσεις για την πρόσβαση σε γη και σε νερό είναι συχνές στην περιοχή.

«Ο στρατός αναπτύχθηκε στις ζώνες στις οποίες γίνονταν μάχες για να τερματίσει την σύγκρουση ανάμεσα στις φυλές Φαλάτα και Ταΐσα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 36 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 32 στις δύο πλευρές» διευκρίνισε το Suna, επικαλούμενο αξιωματούχους της πολιτείας του Νοτίου Νταρφούρ.

Ο Ίσα Όμαρ, κάτοικος του Ουμ Νταφούκ, διηγήθηκε στο AFP τηλεφωνικώς ότι «άκουγε βοή από βαρύ πυροβολικό καθ’όλη τη διάρκεια των μαχών».

Τον Απρίλιο, 132 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αραβικές φυλές και τους Μασαλίτ στο Δυτικό Νταρφούρ.

Τον Ιανουάριο, δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της κοινής ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ (Minuad), παρόμοιες συγκρούσεις είχαν προκαλέσει τον θάνατο 250 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους και πάλι στο Δυτικό Νταρφούρ.

Ήδη από τα τέλη του Δεκεμβρίου, κάτοικοι του Νταρφούρ διαμαρτύρονταν σχετικά με την αναγγελία της αποχώρησης της Minuad.

H αναζωπύρωση της βίας στο Νταρφούρ αποτελεί μια από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν, η οποία ανέβηκε στην εξουσία μετά την καθαίρεση του Όμαρ αλ Μπεσίρ τον Απρίλιο του 2019.

Το Χαρτούμ υπέγραψε τον Οκτώβριο μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία με πολλές οργανώσεις ανταρτών, κυρίως του Νταρφούρ, και συνεχίζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με ορισμένες ανταρτικές οργανώσεις που δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη.

Αυτές δεν φαίνεται ωστόσο να συνδέονται με τα πρόσφατα επεισόδια βίας.

Η σύγκρουση στο Νταρφούρ είχε ξεσπάσει το 2003 ανάμεσα στις δυνάμεις του Μπεσίρ και μέλη εθνοτικών μειονοτήτων που έκριναν ότι έχουν περιθωριοποιηθεί.

Η κυβέρνηση είχε αναπτύξει ένοπλες πολιτοφυλακές που αποτελούνταν κυρίως από Άραβες νομάδες, οι οποίες κατηγορήθηκαν στη συνέχεια για εθνικές εκκαθαρίσεις.

Η βία στοίχισε τη ζωή σε περίπου 300.000 ανθρώπους, ενώ είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό 2,5 εκατομμυρίων, κυρίως κατά τις πρώτες χρονιές της σύγκρουσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ