Ο γερουσιαστής των ρεπουμπλικανών Μάρκο Ρούμπιο, ζήτησε από τον Αμερικανικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αναλάβει δράση κατά των δύο ιρανικών πολεμικών σκαφών τα οποία πλέουν στον Ατλαντικό και σύμφωνα με εκτιμήσεις των Αμερικανών μπορεί να μεταφέρουν όπλα στην Βενεζουέλα.

«Το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο πολεμικό σκάφος του Ιράν βρίσκεται μόνο ημέρες πριν παραδώσει φορτίο με πυραύλους στο καθεστώς του Νίκολα Μαδούρο και να πραγματοποιήσει ασκήσεις κοντά στις ακτές μας. Ο Τζο Μπάιντεν δεν πρέπει να αφήσει την απελπισία του να διαδώσει την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν να γίμει αιτία από το να μην ασκήσει ουσιαστική δράση κατά των ιρανικών σκαφών», δήλωσε ο Ρεμπουμπλικανός γερουσιαστής.

Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ σε δημοσιεύματά τους την περασμένη Πέμπτη ανέφεραν ότι δύο πολεμικά σκάφη το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων Sahand και το σκάφος συλλογής πληροφοριών Makran διέπλευσαν το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική και κατευθύνονται προς τον Ατλαντικό.

«Το Ναυτικό του Ιράν βελτιώνει τις ικανότητές του και αποδεικνύει την αξία του σε μη φιλόξενες θάλασσες όπως αυτή του Ατλαντικού», δήλωσε ο Ιρανός αντιναύαρχος Habibollah Sayyari.

Αν και το Ιράν δεν έχει αποκαλύψει ποιος είναι ο τελικός προορισμός των πλοίων, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι αυτός θα είναι η Βενεζουέλα.

«Το γεγονός ότι το Ιράν έχει πραγματοποιήσει ξανά στο παρελθόν παραδώσεις όπλων στη Βενεζουέλα πρέπει να μας προβληματίσει»  ανέφερε ένας άλλος Αμερικανός γερουσιαστής ο Richard Blumenthal του «Δημοκρατικού» κόμματος.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd Austin απατώντας στον γερουσιαστή, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής Άμυνας του Κογκρέσου, δήλωσε συμφωνεί με τον Blumenthal και μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες.

«Είμαι πολύ ανήσυχος από την διάδοση όπλων, κάθε τύπου όπλων, στην περιοχή μας. Έτσι έχω  και εγώ τις ίδιες ανησυχίες». Δήλωσε.

Το πρόβλημα όμως τις ΗΠΑ είναι ότι και βάσει του διεθνούς Δικαίου δεν έχουν κανένα δικαίωμα ελέγχου στα ιρανικά πλοία ακόμη και αν αυτά μεταφέρουν όπλων για ένα άλλο κράτος.

«Πολεμικά πλοία τα οποία πλέουν σε διεθνή ύδατα έχουν πλήρη ασυλία έναντι οποιοδήποτε κράτους πλην του κράτους που φέρουν τη σημαία του», αναφέρει με σαφήνεια το άρθρο 95 του διεθνούς κώδικα ναυσιπλοΐας.  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ