Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν  ότι η εκλογή του νέου Ιρανού προέδρου  Εμπραχίμ Ραϊσί αναπόφευκτα φέρνει πιο κοντ΄την επιθεση στο Ιράν, καθώς φοβούνται ο νός πρόεδρος θα ασπαστεί πλήρως την σκληροπυρηνική στάση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αλι Χαμενεί σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική και το πρόγραμμα των πυρηνικών.

Όπως αναφέρει το Καναλί 12 του Ισραήλ ο Ραϊσί είναι μεν υπερ της επιστροφής στην συμφωνία του 2015, με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων κυρώσεων, αλλά η συμφωνία αυτήν πρόκειται να υπογραφεί, -εάν υπογραφεί- πριν τον Αύγουστο όταν θα αναλάβει επίσημα ο νέος Ιρανός πρόεδρος.

Μέχρι τότε όμως το Ιράν θα συνεχίσει με αυξανόμενη ένταση να ενισχύει το απόθεμά του σε εμπλουτισμένο  -για την κατασκευή πυρηνικών όπλων- ουράνιο.

«Δεν υπάρχει καμία επιλογή πλέον παρά να επιστρέψουμε πίσω τους θαλάμους των επιχειρήσεων και να ετοιμάσουμε τα σχέδια για την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Αυτό θα απαιτήσει κονδύλια και ανακατανομή των πόρων», σημείωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid σε tweet  ανέφερε:

«Ο νέος πρόεδρος του Ιράν γνωστός και ως ο “χασάπης της Τεχεράνης” είναι ένας εξτρεμιστής ο οποίος ευθύνεται για τους θανάτους χιλιάδων Ιρανών. Είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του ιρανικού καθεστώτος και την εκστρατεία της παγκόσμιας τρομοκρατίας» defencenet.gr

Τους ίδιους χαρακτηρισμούς έκανε και ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Lior Haiat ο οποίος χαρακτήρισε τον Ραίσι ως ένα εξτρεμιστή πλήρως αφοσιωμένο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σημειώνεται ότι ο νέος Ιρανός πρόεδρος και υπερσυντηρητικός Ραϊσί κέρδισε τις προεδρικές εκλογές εξασφαλίζοντας 61,95% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολφάζλ Ραχμανί Φαζλί, μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 48,8%, διευκρίνισε ο υπουργός, ήτοι η χαμηλότερη προσέλευση στις κάλπες που έχει καταγραφεί σε μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, μετά την εγκαθίδρυση της ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την εκλογή στη προεδρία του Ιράν του Ραϊσί, λέγοντας πως θα έπρεπε να βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «βίαιη καταστολή» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το γεγονός ότι ο Εμπραχίμ Ραϊσί ανέλαβε την προεδρία αντί να βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, φόνο, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια, αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση ότι η ατιμωρησία βασιλεύει στο Ιράν», κατηγόρησε η Αμνηστία σε ένα δελτίο τύπου. defencenet.gr

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, κατηγόρησε, επίσης, τον Ραϊσί ότι υπήρξε μέλος μιας «Επιτροπής θανάτου», που ευθύνεται, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, για βίαιες εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις, κρυφά, χιλιάδων αντιφρονούντων κρατουμένων, όταν διετέλεσε αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης το 1998.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ