Blackwater: Σχεδίαζε να επενδύσει επενδύσει 10 δισ. δολ. στην Ουκρανία για όπλα και ιδιωτικό στρατό
Ο ιδρυτής της Blackwater, Έρικ Πρινς, είχε μεγαλεπήβολα σχέδια για την Ουκρανία, καθώς φέρεται να σχεδίαζε το 2020 να προσλάβει ιδιωτικό στρατό βετεράνων και να αγοράσει εργοστάσια για κατασκευή στρατιωτικών αεροπορικών εξοπλιστικών τμημάτων στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του «Time» που βασίζεται σε συνεντεύξεις με στενούς συνεργάτες και εμπιστευτικά έγγραφα, ο Έρικ Πρινς φέρεται να σχεδίαζε τη δημιουργία μιας «κάθετα ολοκληρωμένης κοινοπραξίας αεροπορικής άμυνας» στην Ουκρανία, που θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ακόμα, ο ίδιος -σύμφωνα με την προαναφερθείσα δημοσίευση- ήλπιζε ότι τα εργοστάσια θα μπορούσαν να κατασκευάσουν κινητήρες για μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Ο Έρικ Πρινς, εν ολίγοις, οραματιζόταν πως η κοινοπραξία θα μπορούσε να ανταγωνιστεί εταιρείες, όπως η Boeing και η Airbus.
Ταυτόχρονα, οι ουκρανικές Αρχές φέρεται να ήταν καχύποπτες από το γεγονός ότι ο Έρικ Πρινς στηρίχθηκε στις συμφωνίες του με τους πολιτικούς Αντρέι Ντερκάτς και Αντρέι Αρτεμένκο, εναντίον των οποίων διεξάγεται ποινική έρευνα στις ΗΠΑ και οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ότι συνδέονται με Ρώσους που υποτίθεται πως ενεπλάκησαν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κάτι που η Μόσχα έχει απορρίψει κατηγορηματικά, επισημαίνοντας την έλλειψη σχετικών στοιχείων.
Κατά το σχετικό δημοσίευμα, οι συνομιλίες με τους Ουκρανούς επιχειρηματικούς εταίρους του άρχισαν το 2014, λίγο μετά την επανένωση της Κριμαίας, θεωρώντας ότι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την αεροπορική τεχνολογία σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Άλλωστε, τον Φεβρουάριο του 2020, ο Έρικ Πρινς συναντήθηκε με τους Ουκρανούς συνεργάτες του σε μια ασυνήθιστη τοποθεσία, δηλαδή το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Vodka Grill, το οποίο δεν υπάρχει πλέον, δίπλα σε ένα εστιατόριο KFC.
Ο Ιγκόρ Νόβικοφ, πρώην σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας, προφανώς γνώριζε ελάχιστα για τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, εκτός από τα εγκλήματα πολέμου της ιδιωτικής στρατιωτικής του εταιρείας στο Ιράκ, καθώς αναρωτιόταν «τι θέλει αυτός ο τύπος από εμάς;».
Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνεται, «σύντομα έγινε σαφές ότι ο Έρικ Πρινς ήθελε πολλά από την Ουκρανία».
Επίσης, αναφέρεται ότι η οικογένεια του Έρικ Πρινς ευνοήθηκε από τη διοίκηση του τέως Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η αδελφή του επιχειρηματία, Μπέτσι Ντεβός, διορίστηκε υπουργός Παιδείας και ο ίδιος ο ιδρυτής της Blackwater πίεζε για προσοδοφόρες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης ιδιωτικοποίησης του πολέμου στο Αφγανιστάν.
Συγχρόνως, ο επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι ενεργούσε για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ και αναφέρεται στα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ως «χορηγός του Ντόναλντ Τραμπ».
Παρ’ όλα αυτά, τόσο ο Έρικ Πρινς όσο και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες ότι ο πρώτος εργαζόταν πραγματικά για τον Λευκό Οίκο.
Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2020, το Bloomberg ανέφερε την «προσπάθεια διερεύνησης για επενδύσεις σε χρυσό» του Έρικ Πρινς καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποίησε μια μυστική επίσκεψη στον Αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας, ενδεχομένως παραβιάζοντας τους νόμους των ΗΠΑ, αφού συναντήθηκε με έναν αξιωματούχο στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Ακόμα, τον περασμένο Φεβρουάριο, οι «New York Times» ανέφεραν, επικαλούμενοο μια εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ, ότι ο Έρικ Πρινς παραβίασε το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη το 2019, παραδίδοντας όπλα στον στρατό του Εθνικού Στρατού του Λιβύης υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ, όταν προσπάθησε να ανατρέψει την -τότε- κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας.
Εκπρόσωπος του Έρικ Πρινς, πάντως, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη του επιχειρηματία σε αυτή την υπόθεση.
Ωστόσο, οι ενέργειες των μισθοφόρων της Blackwater στο Ιράκ πυροδότησαν μια διεθνή συζήτηση σχετικά με τον ρόλο των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, που προσλήφθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να εργαστούν σε ζώνες πολέμου.
Άλλωστε, στις 16 Σεπτεμβρίου 2007, οι μισθοφόροι της Blackwater άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων ντόπιων ενώ συνόδευαν Αμερικανούς διπλωμάτες, ισχυριζόμενοι ότι η πομπή έγινε στόχος επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο, αν και δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στο όχημα.
Στη συνέχεια, η Blackwater απαγορεύτηκε προσωρινά από το Ιράκ και το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας δήλωσε ότι, φέτος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας αρχικής έρευνας, πως οι μισθοφόροι ήταν πλήρως υπεύθυνοι για τη δολοφονία των αμάχων.