Άρθρο που δημοσιεύθηκε σε μια από τις κορυφαίες γαλλικές αρχαιολογικές εκδόσεις, το Art Critique, αναφέρεται στην λεηλασία δέχεται η ελληνική κληρονομιά στη Λιβύη από Τούρκους ισλαμιστές. 

Το Art Critique, υπογράμμισε την αυξανόμενη πίεση να επιστρέψουν σχεδόν 8.000 έργα τέχνης, αρχαία ελληνικά αριστουργήματα και ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα που λεηλατήθηκαν από τη Λιβύη από το 2011 από τις τουρκικές τρομοκρατικές δυνάμεις Σύριων  μισθοφόρων που στη συνέχεια το πωλούν στην ευρωπαϊκή μαύρη αγορά.

Η έκθεση ανέφερε ότι η λεηλασία ιστορικών τεχνουργημάτων στη Λιβύη έχει λάβει ελάχιστη προσοχή σε σύγκριση με το Ιράκ και τη Συρία και ότι η χώρα είχε γίνει «ξέφραγο αμπέλι» για τους λαθρέμπορους μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Καντάφι το 2011.

Λεηλασία από το 2011

Η εμπεριστατωμένη δημοσίευση του γαλλικού περιοδικού αναφέρει ότι πάνω από 8.000 αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας λεηλατήθηκαν από τη Λιβύη και μεταφέρθηκαν λαθραία από το 2011. Το χάος που ακολούθησε την «επανάσταση» του 2011 επέτρεψε στους «ισλαμιστές λαθροθήρες» όχι μόνο να κλέψουν από μουσεία αλλά και την ευκαιρία να «λεηλατήσουν αρχαιολογικούς χώρους» τοποθεσίες και κλέβουν αντικείμενα που βρίσκονταν θαμμένα εκεί από τα αρχαία χρόνια. “

Το άρθρο αναφέρει ότι το λαθρεμπόριο και η βεβήλωση ιστορικών χώρων επιδεινώθηκε με τη «εισροή εξτρεμιστικών ομάδων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των εξτρεμιστών του ISIS», οι οποίοι όχι μόνο κατέστρεψαν τοποθεσίες που θεωρούσαν «ειδωλολατρικές», αλλά και πούλησαν αρχαιοελληνικά αριστουργήματα στη μαύρη αγορά.

Τουρκόφρονες ισλαμοφασίστες αρχαιοκάπηλοι

Η κατάσταση, ωστόσο, στα ανατολικά της χώρας, βελτιώθηκε κάπως αφού ο Εθνικός Στρατός του Λιβύου (LNA) με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ «διεξήγαγε μια πολύ αποτελεσματική εκστρατεία για να εκδιώξει τους εξτρεμιστές από τα προπύργιά τους στη Λιβύη». Ωστόσο, το άρθρο αποκαλύπτει ότι η κλοπή ιστορικών αντικειμένων της Λιβύης «επαναλήφθηκε με μεγαλύτερη σφοδρότητα» αφού η Τουρκία έστειλε Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη για να στηρίξει την κυβέρνηση στην Τρίπολη του Φαγιέζ Σάρατζ και τις πολιτοφυλακές της.

Το άρθρο ανέφερε ότι «οι Τούρκοι τρομοκράτες δημιούργησαν γρήγορα τη φήμη τους ως λαθροθήρες, τόσο από αντίκες όσο και από πολύτιμα αντικείμενα που πήραν ισλαμοφασίστες  της Λιβύης». Καθώς η Τουρκία αρνείται να απομακρύνει τις πολιτοφυλακές της από τη Λιβύη, αντιβαίνοντας στα αιτήματα της εθνικής και διεθνούς κοινότητας, αυτό σημαίνει ότι «πολύτιμα αντικείμενα θα συνεχίσουν να λεηλατούνται με ατιμωρησία» και αντί να πωλούνται λαθραία στο Λονδίνο, θα αρχίσουν να πωλούνται παράνομα. «Στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.»

Πρέπει να επιστραφούν στην Λιβύη

Οι Γάλλοι προειδοποιούν ότι ενώ δεκάδες ιστορικά αντικείμενα έχουν κατασχεθεί από τις αρχές «αφού εμφανίστηκαν σε ευρωπαϊκούς πλειστηριασμούς κατά την τελευταία δεκαετία», ότι οι ειδικοί φοβούνται ότι «αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού αριθμού λεηλατημένων θησαυρών και ότι πολλοί μπορεί να έχουν χαθεί για πάντα».

Το άρθρο προτρέπει τις δυτικές αρχές να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν την εισροή κλεμμένων αντικειμένων, τόσο «επιστρέφοντας αντικείμενα που είχαν κλαπεί πολύ πριν και αντιμετωπίζοντας τις συγκρούσεις και τη νεοαποικιακή στάση της Τουρκίας που επιτρέπει τη συνέχιση της λεηλασίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ